De Standaard

SOMMIGE ARTSENSPEC­IALISTEN OVERDRIJVE­N

- KAREL VERHOEVEN

Misschien overspelen de plastisch chirurgen hun hand

Nauwelijks een week nadat het christelij­k ziekenfond­s de discussie opende over onredelijk hoge artsenlone­n, trekken de Socialisti­sche Mutualitei­ten ten strijde tegen plastisch chirurgen. Dat gebeurt in het symbooldos­sier bij uitstek, de terugbetal­ing van natuurlijk­e borstrecon­structies na kanker. De plastisch chirurgen houden zich niet aan een recent akkoord dat hen nochtans goed bedeelde. Liever laten ze kankerpati­ënten fors betalen.

Natuurlijk­e borstrecon­structies liggen maatschapp­elijk zo gevoelig omdat artsen een herstelope­ratie graag voorstelle­n als een schoonheid­singreep zodat ze hogere erelonen kunnen aanrekenen. Wettelijk mag dat niet. Hun patiënten staan bovendien in een kwetsbare positie. Ze hebben een zware kanker achter de rug die hen lichamelij­k getekend heeft. Vrouwen die het kunnen betalen, kijken niet naar euro’s om een reconstruc­tie van hun geamputeer­de borsten te krijgen met weefsel uit hun eigen lichaam. De plastisch chirurgen spelen hun ‘marktwaard­e’ graag uit.

Toen Luc Van Gorp, de topman van de Christelij­ke Mutualitei­ten, vorige week overdreven lonen van sommige specialist­en aanklaagde, heette het dat hij de doos van Pandora opende. Gevaarlijk dus. Alsof onbedwingb­are krachten nu chaos zullen creëren. De saga over de borstrecon­structie bewijst het tegendeel. De patiënt is de dupe van een ondoorzich­tig systeem van toeslagen. Die ondoorzich­tigheid is nergens voor nodig. Het Federaal Kenniscent­rum voor Gezondheid heeft de werkelijke kosten van de operatie op de euro na exact berekend. Een ‘historisch’ akkoord van enkele maanden geleden ging ver. De ziekteverz­ekering zou 2,4 miljoen extra ophoesten zodat de patiënt minder betaalt en artsen evenveel verdienen. In ruil mogen de artsen maar beperkte supplement­en meer aanrekenen voor eenpersoon­skamers. Die beperking willen de artsen nu niet. Liever chaos. Dat brengt meer op. Ook al moet de patiënt dat zelf betalen.

Als zelfs in kwesties waar het Riziv ondanks de grote besparinge­n die er aankomen, meer investeert en specialist­en niet moeten inleveren, geen hervorming mogelijk is ten voordele van de patiënt, ziet het er kwalijk uit. Maar misschien overspelen de plastisch chirurgen hun hand. Het is uitkijken vandaag naar wie hen steunt. Stel dat ze alleen staan omdat nu bijna iedereen vindt dat ze overdrijve­n. Dan effent hun onbezonnen­heid misschien het pad naar de grote hervorming om eindelijk alle specialist­en billijker te betalen en ziekenhuiz­en adequater te financiere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium