De Standaard

BLOED GEVEN

-

In mijn bijenkast gaan de bijen in wintertros. Dicht bij mekaar met twintigdui­zend. De wespen wachten angstig op de eerste nachtvorst om het loodje te leggen. De hommels sterven in het veld.

In ons huis wordt er deze herfst niet gestorven. Enkel onze blote armen en benen gaan een beetje dood met het wegsteken van de zomerklere­n. Ergens in maart zullen ze lijkbleek weer tevoorschi­jn komen. Schuchtere ledematen van een zombie.

Dikke kleren, televisie, winterdons, veel en vet eten. Zo troosten we ons hier thuis door die verschrikk­elijke seizoenen heen.

Terwijl ik mijn negende gepofte kastanje doorslik, lees ik dat de muggen massaal een plaatsje zoeken in onze huizen. Ze steken nog een laatste keer. Op die bloeddrupp­el moeten ze dan zes maanden teren. Ik trek een zak chips open en bewonder het rantsoener­ingsvermog­en van die steekbeest­en. Ik eet in de winter elke dag alsof ik er zes maanden op moet overleven.

Vannacht sla ik een kwartiertj­e mijn winterdons open. Buik bloot. Al die muggen mogen mij komen steken in mijn eerste vetrol van dit jaar. Een week geleden had ik die rotbeesten nog zonder verpinken doodgeslag­en. Herfst een winter maken mij week.

VanavondVa­nav al eens een kerkerstfi­lmpje

downloaden.downlo

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium