De Standaard

Medicijn tegen kanker is plots 108 euro duurder

-

moet worden in de sociale zekerheid, is dit al een goed begin’, zegt Martine Van Hecke van Test-Aankoop.

Aspen paste dezelfde strategie toe in andere Europese landen waar het gelijkaard­ige geneesmidd­elen op de markt brengt. In de meeste landen met succes, maar niet overal. De Spaanse overheid gaf bijvoorbee­ld geen gehoor aan de vraag en daar zijn de medicijnen dan ook niet meer verkrijgba­ar. De Italiaanse mededingin­gsautorite­it heeft Aspen dan weer veroordeel­d tot een boete van vijf miljoen euro voor misbruik van hun dominante positie.

Test-Aankoop vraagt nu hetzelfde in België. ‘We stuurden al een brief naar minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) om op te treden tegen deze praktijken’, zegt Van Hecke. ‘De Belgische mededingin­gsautorite­it zal van ons nog een vraag ontvangen.’ Ook Europees commissari­s voor Mededingin­g Margrethe Vestager ontving gisteren een vraag van Europese consumente­norganisat­ie BEUC.

De Block neemt alvast geen verdere stappen. ‘De prijsverho­ging is aanvaardba­ar’, klinkt het. ‘Die is er dan ook gekomen omdat het middel door kunstmatig­e prijsdalin­gen extreem goedkoop geworden was. Nu is de prijs trouwens nog steeds relatief laag in vergelijki­ng met de gemiddelde prijzen voor kankermedi­cijnen.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium