De Standaard

Kamikaze Riders veroordeel­d

-

Kamikaze Riders Saïd Saouti en Mohamed Kerai planden geen aanslag in de kerstperio­de van vorig jaar, maar ze zijn wel leden van een terroristi­sche groep.

| De Brusselse rechtbank heeft gisteren Saïd Saouti en Mohamed Kerai – de leiders van de Brusselse motorbende Kamikaze Riders – veroordeel­d tot respectiev­elijk zes en drie jaar cel, waarvan één jaar met uitstel.

De groep, die banden had met Sharia4Bel­gium, werd eind vorig jaar opgerold door het gerecht na een tip dat Saïd Saouti en Mohamed Kerai met eindejaar een aanslag wilden plegen op de Grote Markt van Brussel.

De twee werden daar uiteindeli­jk niet meer voor vervolgd omdat er onvoldoend­e aanwijzing­en waren dat ze inderdaad een aanslag planden. De rechtbank bevond Saouti en Kerai wel schuldig aan deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep en het ronselen van mensen voor een terreurgro­ep.

Volgens de rechtbank was Saouti duidelijk een aanhanger van IS. In zijn huis vond de politie een hoop boeken en documentat­ie over de jihad en geschrifte­n van Saouti’s hand die blijk gaven van een verregaand­e radicalise­ring. In zijn contacten op sociale media gaf hij duidelijk te kennen dat hij plannen maakte om naar Syrië te trekken en verdedigde hij het doden van vrouwen en kinderen zoals dat bij de aanslagen in Parijs gebeurde.

Ook Mohamed Kerai had volgens de rechtbank duidelijk salafistis­che overtuigin­gen, wat bleek uit de duizenden foto’s van jihadisten, IS-vlaggen en haatboodsc­happen op zijn gsm en computer. Daarenbove­n werden bij hem thuis propaganda­stickers van IS gevonden, naast salafistis­che boeken en militair materiaal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium