De Standaard

EU krijgt nauwelijks grip op

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

| Angela Merkel zei woensdagna­cht dat ze het hem nog eens goed had gezegd. Dat Poetin moest ophouden met zijn ‘misdadige’ bombardeme­nten op Aleppo. ‘We zijn het erover eens dat we het terrorisme moeten bestrijden, maar dat kan niet ten koste gaan van 300.000 levens.’ De Duitse bondskanse­lier werd bijgetrede­n door de Franse president Hollande.

De Russische president had de ‘ bolwassing’ gekregen in de marge van de Oekraïne-top. Hollande, Merkel, Poetin en de Oekraïense president Porosjenko waren na meer dan een jaar in Berlijn samengekom­en om te proberen het vredesakko­ord van Minsk nieuw leven in te blazen. Dat Poetin mee aan tafel was geschoven, werd gezien als een succes. Voorts leverde de ontmoeting, zoals verwacht, geen grote doorbraken op. Er werd alleen afgesproke­n dat er voor het einde van november een ‘route- plan’ wordt opgesteld om de vrede in het oosten van Oekraïne dichterbij te brengen. ‘Maar zoals de zaken er nu voorstaan, is er nog veel werk aan de winkel’, aldus Merkel.

Volgens Moskou was het een nuttige ontmoeting, maar hartelijk was de sfeer niet. Een gezamenlij­ke persconfer­entie zat er niet in. Opvallend was dat Poetin zijn persoonlij­ke adviseur Vladislav Soerkov had meegenomen. Die staat op de Europese lijst van Russen die persona non grata zijn in de Europese Unie. Op eigen kracht mag hij Europa niet meer in. Maar woensdagav­ond zat hij breed glimlachen­d naast Poetin. Als opgestoken middenving­er kan dat tellen.

En terwijl Poetin in Berlijn aan de onderhande­lingstafel zat, stuurde de Navo ongeruste berichten de wereld in dat een deel van de Russische noordelijk­e vloot aan het opstomen is richting Middelland­se Zee. Eindbestem­ming is waarschijn­lijk de Syri- sche havenstad Tartus, waar Rusland een militaire basis heeft.

De acht opstomende schepen – waaronder het enige vliegdeksc­hip dat het Russische leger rijk is – werden voor de Noorse kust opgemerkt. Navo-bronnen gaan ervan uit dat Moskou zijn militaire slagkracht opbouwt om in Aleppo de Syrische rebellen de genadeslag te kunnen toebrengen.

Deze militaire opbouw is de zoveelste aanwijzing van het dubbele gezicht van Poetin. Terwijl zijn schepen richting Syrië varen – er wordt gespeculee­rd dat de eind- strijd om Aleppo over twee weken begint – stelde Poetin in Berlijn voor om het staakthet-vuren tot maandag te verlengen waardoor de VN de tijd krijgen gewonden uit de stad te evacueren. Maar het einddoel van Poetin is en blijft het regime van Assad steviger in het zadel te helpen.

De Europese leiders kunnen er alleen maar naar kijken en boze verklaring­en afleggen. Kampioen daarin is Hollande, maar ook Theresa May haalde gisteren nog eens hard uit. Maar al die dreigement­en glijden van Poetin af als water van een eend. De relatie met Moskou stond gisterenav­ond opnieuw op de agenda van de Europese staats- en regeringsl­eiders. Maar vooraf was al vastgelegd dat er geen extra sancties komen tegen Rusland. ‘We nemen vandaag geen beslissing­en’, zei Europees president Donald Tusk. ‘Maar ik wil onderstrep­en dat de Europese Unie alle opties moet open-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium