De Standaard

Tusk begraaft quotasyste­em asielzoeke­rs

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

Het plan van de Commissie voor een permanent quotasyste­em om asielzoeke­rs te spreiden, is dood. Begrafenis­ondernemer van dienst was voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Het nieuwe model heet ‘flexibele solidarite­it’.

| Soms volstaat één zinnetje om duidelijk te maken waar het op staat. ‘ Ik stel met vreugde vast dat er geen enthousias­telingen meer zijn om een quotasyste­em op te leggen.’ Dat verklaarde Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, gisteren in het Pools aan enkele journalist­en uit zijn vaderland.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu maakte Tusk duidelijk dat er niets in huis zal komen van een permanent schema om asielzoeke­rs te spreiden over de hele EU. De Commissie had eind april een verplicht quotasyste­em voorgestel­d per EU-land, op basis van de financiële draagkrach­t van een lidstaat, het aantal inwoners en het aantal asielzoeke­rs dat een land al opvangt.

‘Flexibele solidarite­it’

Het was de opvolger van het spreidings­plan voor 160.000 asielzoeke­rs uit Griekenlan­d en Italië, dat is goedgekeur­d door de lidstaten – tegen de wil van de vier Visegrad-landen in. Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië voeren al maanden strijd tegen dit plan; de Hongaarse premier Viktor Orban hield er een (mislukt) referendum over en wil nu in de grondwet laten inschrijve­n dat migratiequ­ota nooit kunnen worden opgelegd aan zijn land. Nu Tusk hen steunt, is deze oorlog beslecht in het voordeel van de ‘V4’.

De EU-leiders discussiee­rden gisterenav­ond duchtig over het nieuwe buzzword: ‘flexibele solidarite­it’. De Visegrad-landen introducee­rden dit begrip op de top in Bratislava, waar de 27 EU-leiders voor het eerst zonder Groot-Brittannië vergaderde­n over hoe het verder moet. Wat het precies betekent, is nog niet duidelijk. Maar diverse lidstaten, waaronder België, verzetten zich tegen dit begrip: ‘We zijn voor solidarite­it en voor flexibilit­eit, maar de combinatie van de twee gaat niet.’

Tusk probeert intussen ‘de geest van Bratislava’ te redden door de werkwijze aan te passen van de Europese toppen, en in te zetten op concrete projecten. De roterende zesmaandel­ijkse voorzitter moet voort- aan een overzicht geven van wat er uitgevoerd is van de afspraken. ‘Al te vaak is er geen follow-up van wat afgesproke­n en beslist is’, valt in zijn omgeving te horen.

Daarom legt de voorzitter van de Europese Raad deadlines op inzake migratie. De lidstaten moeten voor eind dit jaar hun positie bepalen bij het plan om iedereen te controlere­n die de EU binnenkomt of verlaat – ook EU-burgers. En in december moet ook duidelijk zijn welk alternatie­f solidarite­itsmechani­sme er komt in de plaats van het begraven quotaplan.

‘Wij zijn voor solidarite­it en voor flexibilit­eit, maar de combinatie van de twee is niet mogelijk’

 ??  ?? © epa Donald Tusk.
© epa Donald Tusk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium