De Standaard

Homo’s willen geen ‘gratie’

- (bbc)

Britse homo- en biseksuele mannen, die ooit in Engeland en Wales seksuele daden stelden die toen als misdrijf beschouwd werden, krijgen postuum gratie, heeft de Britse regering bekendgema­akt. Maar ook mannen die nu nog leven en die ooit veroordeel­d zijn omdat ze consensuel­e seks hadden met iemand van hetzelfde geslacht, hebben nu weer een proper strafblad. Het ‘misdrijf’ waarvoor ze veroordeel­d werden, is er immers geen meer. Homoseksue­le handelinge­n waren tot 1967 strafbaar voor mannen in Engeland.

Naar schatting 65.000 mannen werden veroordeel­d wegens homoseksua­liteit. 15.000 van hen zouden nog in leven zijn.

De wet die het eerherstel mogelijk maakt, is genoemd naar Alan Turing, de beroemde codebreker uit de Tweede Wereldoorl­og. In 1952 werd hij veroordeel­d wegens homoseksue­le handelinge­n. Twee jaar later werd hij dood gevonden. In 2013 kreeg hij postuum eerherstel: premier Gordon Brown bood zijn excuus aan in naam van de regering.

Daardoor werd de roep naar een ruimer eerherstel almaar luider. In 2015 kreeg een petitie voor een algemeen pardon 640.000 handtekeni­ngen.

Maar niet iedereen is gelukkig met het eerherstel. George Montague, bijvoorbee­ld, die in 1974 veroordeel­d werd, zei aan de BBC dat hij ‘geen gratie, wel een verontschu­ldiging’ wil van de premier. Want als je de gratie aanvaardt, lijkt het alsof je schuldig was.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium