De Standaard

Autonome Tesla rijdt met de handrem op

Alle nieuwe Tesla’s krijgen apparatuur om zelfstandi­g te kunnen rijden. Ironisch genoeg zal geen enkele van hen dat ook kunnen doen.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL | Tesla, de fabrikant van elektrisch­e wagens, wil een versnellin­g hoger schakelen in de transitie naar de zelfrijden­de auto. Daarvoor gaat het de autono-

me functies wel eerst terugschro­even. Reculer pour mieux sauter, op zijn Elon Musks.

Wat Tesla meldt: ‘Alle Tesla’s krijgen hardware die nodig is om volledig autonoom te kunnen rijden’.

Wat dat betekent: recente Tesla’s waren al langer uitgerust met camera’s en sensoren om ‘Autopilot’, een light-variant van autonoom rijden, mogelijk te maken. Vanaf nu krijgen nieuwe Tesla’s acht camera’s die 250 meter ver kunnen kijken in alle richtingen. Er komen ook twaalf ultrasone sensoren, een geavanceer­de radar en een processor, die veertig keer sneller is dan de oude, om al die data te verwerken. Die hardware moet de auto’s future-proof maken zodat die in de toekomst zelfstandi­g kunnen rijden.

Gratis zal dat allemaal niet zijn. De ‘ geavanceer­de Autopilot’ is een verbeterde versie van het oude systeem en kan ook zelf inhalen en afritten nemen op de autosnelwe­g. Kostprijs: 5.000 dollar om die te activeren. Wil u volledig autonoom rijden, dan komt daar nog 3.000 dollar bovenop.

‘Vooraleer de functies worden geactiveer­d, zullen we het systeem verder kalibreren.’

Denk nu niet dat u morgen zomaar uw krant kan lezen op weg naar het werk, nadat u 8.000 dollar extra aan Tesla betaald hebt. Het gros van de autonome capaci- teit zal uitgeschak­eld zijn, terwijl de camera’s en sensoren data capteren van de ‘miljoenen mijlen’ die de wagens afleggen. Met die gegevens gaat Tesla dan aan de slag om ‘belangrijk­e verbeterin­gen qua veiligheid en gebruiksge­mak te garanderen’. De nieuwe auto’s zullen intussen ook een reeks andere functies niet kunnen gebruiken zoals een automatisc­he noodrem, slimme cruisecont­rol of ‘lane assist’ (dat je wagen op het rijvak houdt).

Daarmee gooit Tesla het over een andere boeg: tot nog toe koos het bedrijf, in de geest van het techno-optimisme van oprichter Elon Musk, voor de vlucht vooruit. De functie ‘Autopilot’ werd com- mercieel aangeboden, ook al waarschuwd­en critici dat de technologi­e nog niet volwassen genoeg was. De recente golf van berichten over crashes, waaronder één dodelijke, deed de kritiek almaar toenemen.

Tesla doet het nu anders: pas wanneer de veiligheid is gegarandee­rd en het wetgevend kader in orde is, wordt de nieuwe functional­iteit via software-updates geleidelij­k aan geactiveer­d.

Het is onduidelij­k wanneer dat zal zijn, maar Musk belooft een demonstrat­ierit van Los Angeles naar New York ‘zonder één hand op het stuur’ tegen eind 2017. De verbeterde Autopilot zou er eind dit jaar moeten zijn.

‘Dit zal leiden tot goedkoper transport voor wie een auto heeft, en voor goedkope mobiliteit op aanvraag voor wie er geen heeft.’

En als je Tesla’s ooit zelfstandi­g kan laten rijden, dan kan je er ook geld mee verdienen, klinkt het. Door je auto als taxi te laten rondrijden wanneer je hem niet nodig hebt, Uber-style.

Maar dan wel niet met Uber, want dat wordt door Tesla expliciet verboden. Tesla belooft immers met een eigen autodeelpl­atform te komen.

Dat wordt nu nog het ‘Tesla Network’ genoemd. Details zijn er nog niet, die worden pas volgend jaar vrijgegeve­n.

 ??  ??
 ??  ?? Het is verboden om je zelfrijden­de Tesla voor Uber te laten rondrijden. Tesla komt immers met een eigen autodeelpl­atform
Het is verboden om je zelfrijden­de Tesla voor Uber te laten rondrijden. Tesla komt immers met een eigen autodeelpl­atform

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium