De Standaard

Ook Athletic Bilbao sneuvelt in Genk

Oververdie­nd was ze, de staande ovatie waarmee een ( jammer genoeg) halfvolle Luminus Arena een indrukwekk­end KRC Genk bedankte voor de stuntzege tegen Athletic Club Bilbao.

- MARNIK GEUKENS

GENK | Met een heerlijke doorsteekp­ass leverde Alejandro Pozuelo al in minuut vier zijn visitekaar­tje af bij zijn landgenote­n. Alleen een voetveeg van een attente doelman Herrerin onderbrak de weg van aanvoerder Thomas Buffel richting droomstart.

Het illustreer­de de complexloz­e opening van Racing – dit keer wél wakker vanaf het eerste fluitsigna­al – tegen een Spaanse topclub, die allerminst onder de indruk was. Met de minuut werd de technische suprematie van de bezoekers duidelijke­r, gekoppeld aan talloze positiewis­sels en een indrukwekk­ende pressing duwde het de thuisploeg steeds verder achteruit.

Nog voor het kwartier gaf Adu- riz al een stevige snok aan de alarmbel. De Spaanse internatio­nal plukte een verre bal van San José subliem uit de lucht, zijn lob klopte de kansloze Bizot, maar viel op het dak van het doel.

Geen tien minuten later trof Aduriz wel raak. Het doelpunt werd dankzij het arendsoog van de Zweedse lijnrechte­r terecht afgekeurd voor buitenspel.

De thuisploeg kwam zo met de schrik vrij en herstelde na een half uur het evenwicht. Op wilskracht en met enkele knappe flitsen. Susic aarzelde nog net te lang om daarna met zijn mindere rechter het zijnet te treffen, maar maakte die misser vlak voor rust meer dan goed. De Bosniër recupereer­de de bal in de buurt van de Baskische backlijn en bediende Bailey. Diens knal werd nog geweerd door doelman Herrerin maar drie Genkenaars waren goed gevolgd om de score te openen. Brabec werd de gelukkige, met zijn knie maakte hij zijn eerste, onvergetel­ijke goal in Genkse loondienst: 1-0.

Donkerrood

Vijf minuten na rust had Ra- cing helemaal op rozen kunnen zitten. Voor één keer waren de zes Zweedse refs echter niet bij de les, toen Aduriz op een hoekschop zonder bal in de buurt met een smerige kniestoot de hamstrings van Buffel teisterde. Donkerrood, maar de kaart bleef op zak. Buffel moest wel geblesseer­d naar de kant en mist zondag waarschijn­lijk de Limburgse derby.

Tien minuten voor affluiten was de Baskische doelman kansloos. Ndidi pikte een afvallende bal mee en knalde hem heerlijk overhoeks binnen: 2-0.

De stunt was een feit. Het jeugdige Genk paarde zowel wilskracht als een sterke organisati­e aan het aanwezige talent. Het klopte zo een Spaanse topclub en pronkt verdiend op kop van een loodzware groep.