De Standaard

Russen leveren met IFF-code van F-16’s zelf bewijs dat minister Vandeput niet loog

Heeft een coalitiepa­rtner België twee dagen laten spartelen?

- BART STURTEWAGE­N

Als het klopt dat er vorige dinsdag zes burgers zijn omgekomen bij een bombardeme­nt op het dorp Hassadjek nabij Aleppo in Syrië, zoals Rusland beweert, dan waren het in ieder geval geen Belgische F-16-piloten die daarvoor verantwoor­delijk waren. Dat is ongeveer het enige wat vaststaat na een dag van geharrewar. De zogenaamde bewijzen die de Russen voor hun bewering aandroegen, vertonen immers immatricul­aties die niet van Belgische vliegtuige­n zijn. Dat kon een duidelijk opgeluchte minister van Defensie, Steven Vandeput, gisteren in de vooravond bevestigen. Ook de allerlaats­te twijfel dat hij daarover misleidend­e informatie had gebracht ofwel zelf was misleid, bleek daardoor ongegrond.

Maar er blijven nog wel vragen over. Als het incident echt heeft plaatsgevo­nden en er waren F-16’s bij betrokken, want daarover bestaat nog steeds geen onafhankel­ijke bevestigin­g, dan is iemand ervoor aansprakel­ijk. Wie van onze bondgenote­n heeft dan toegezien hoe België diplomatie­k werd geschoffee­rd zonder het nodig te vinden zijn verantwoor­delijkheid publiekeli­jk op te nemen? Dat is blijkbaar niet gebruikeli­jk in militaire kringen. Die sluiten stilzwijge­nd de gelederen als een operatie de mist is ingegaan.

Voor de Russische propaganda was ons land blijkbaar het gemakkelij­kste doelwit omdat het Belgische leger doorgaans zo weinig mogelijk openbaar maakt over gevoerde acties. Andere geallieerd­en zijn daar veel opener over. Vandaag geeft minister Vandeput tekst en uitleg in de bevoegde kamercommi­ssie, maar dat gebeurt achter gesloten deuren. Het is een debat waard of het echt niet mogelijk is om op een geëigend tijdstip meer openheid van zaken te geven, zonder dat dit onze militairen in gevaar brengt.

In een oorlog is de waarheid altijd het eerste slachtoffe­r. De kring van geïnformee­rden wordt zo klein mogelijk gehouden en naar buiten uit wordt zo veel mogelijk verwarring gezaaid. Dat is standaardp­rocedure. Maar het creëert een zone van zwijgen. Als er een fout wordt gemaakt, spreekt men daar niet over. Maar hoever moet die solidarite­it tussen brothers in arms gaan?

Als de Russen zich tegenover ons voor hun loze, brutale beschuldig­ingen excuseren, is de kous niet af. Als België nadien gewoon overgaat tot de orde van de dag, legt het zich erbij neer dat de waarheid over het vermoedeli­jke incident in Hassadjek nooit bekend zal worden. Of en hoe de dood van zes mensen voorkomen had kunnen worden, zullen we dan nooit weten.

Hoever moet solidarite­it tussen brothers in arms gaan?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium