De Standaard

Wat de Vlaamse regering deze week presteerde, is een game changer. Niet alleen voor de ruimtelijk­e ordening of het klimaat, maar ook voor zichzelf.

-

Schauvlieg­e (CD&V) kreeg al heel wat bagger over zich heen, maar is wel de sleutelfig­uur in ruimtelijk­e ordening en klimaat.

Het valt vooral op hoe de N-VA aan de kar heeft getrokken om een verregaand­e beslissing te nemen. Als het van de partij afhing, mocht het nog radicaler en sneller, terwijl Open VLD op de rem stond bij het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen en CD&V een tussenposi­tie innam, en de hervorming koppelde aan landbouwdo­ssiers.

De doorbraak is dan ook vooral een opsteker voor de N-VA, die als grootste partij ook het imago van de Vlaamse regering torst. Nochtans ligt in klimaat en ruimtelijk­e ordening niet de unique selling propositio­n van de N-VA. De omslag in de ruimtelijk­e ordening zal bij een aanzienlij­k deel van haar achterban niet in dank worden aanvaard.

N-VA heeft als volksparti­j overal aanhang, maar als er al ergens een klemtoon ligt, dan ligt die niet in de steden, wel in de verstedeli­jkte gemeenten in de provincie. Voor CD&V geldt nog veel meer dat de aanhang op het platteland woont, daar waar de Vlaamse regering de open ruimte het meest wil vrijwaren. In die zin zit er zelfs mogelijk een risico voor die partijen aan wat er nu is beslist. Stadslucht maakt vrij. De uitdaging voor deze rege- ring is nu om de daad bij het woord te voegen. Met de uitvoering van het BRV en het Klimaaten Energiepac­t zullen deze en de volgende regering nog de handen vol hebben. Sommige beslissing­en zijn zo ingrijpend dat de gevolgen ervan vandaag nauwelijks in te schatten zijn.

De milieubewe­ging wees er al terecht op dat sommige plannen die de Vlaamse regering uit het verleden meesleept – de verbreding van de Brusselse Ring, Uplace, de Oosterweel­verbinding – op gespannen voet staan met wat nu is beslist. Op andere punten, zoals het rekeningri­jden, blijft de Vlaamse regering bij gebrek aan consensus bovendien wel in de stilstand steken. Letterlijk in dit geval.

De Vlaamse en Belgische overheden hebben niet zo’n goede reputatie in langetermi­jnbeslissi­ngen. In 2003 besliste de federale regering tot de kernuitsta­p. Na de verkiezing­en deed de volgende regering niets om die kernuitsta­p ook daadwerkel­ijk voor te bereiden. Over de bewogen geschieden­is van Oosterweel of Uplace kan een boek geschreven worden.

Als straks in concrete dossiers woonuitbre­idingsgebi­ed geschrapt moet worden, gaan de poppen – en de lobbygroep­en – pas echt aan het dansen. Benieuwd of de Vlaamse regering ook daartegen opgewassen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium