De Standaard

De regering-Michel voerde in 2015 en 2016 samen voor 9 miljard euro aan besparinge­n en nieuwe belastinge­n door. Maar ondertusse­n verbeterde de begroting slechts met 600 miljoen euro. Aangezien niemand in de regering precies kon zeggen waar al die miljarde

-

CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK ILLUSTRATI­ES RHONALD BLOMMESTIJ­N Waar is de regering met ons geld naartoe? Het lijkt een simpele vraag. Toch? ‘Geen idee hoe ik daaraan zou moeten beginnen’, zegt een absolute begrotings­specialist die liever anoniem blijft. ‘Wij kijken naar die begroting in andere stramienen. Hoe het tekort evolueert in functie van het bruto binnenland­s product bijvoorbee­ld.’ Een andere specialist: ‘Om die vraag helemaal sluitend te beantwoord­en, zou een groep heel slimme mensen daar enkele weken op moeten studeren, en dan nog.’

Dan maar aankloppen bij het kabinet van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Als enige reactie op onze vraag krijgen we een mail met daarin de klassieke open deuren, zoals dat deze regering zodanig hervormt dat de voorspelli­ngen over inkomsten en uitgaven onzekerder zijn.

De burger verdient een preciezer antwoord. Net omdat deze regering zou doen wat de vorige hebben nagelaten: de boekhoudin­g op orde krijgen. Maar na elke begrotings­opmaak en -controle blijkt al snel dat de rekening toch weer niet klopt. Waarom dan die indexspron­g, hogere btw, accijnzen en roerende voorheffin­g, strengere regels voor werklooshe­idsuitkeri­ngen en brugpensio­en, en miljardenb­esparingen in de sociale zekerheid en op de overheid?

Premier Charles Michel (MR) heeft in de afgelopen twee jaar voor 9 miljard euro aan maatregele­n aangekondi­gd. Toch is hij amper opgeschote­n met zijn begroting. De officiële doelstelli­ng is nog altijd om in 2018 structuree­l uit de rode cijfers te raken, maar de regering kijkt nog altijd aan tegen een structuree­l tekort van 2,07 procent van het bruto binnenland­s product. In 2014, toen Michel in oktober de fakkel overnam van Di Rupo, was dat 2,2 procent van het bbp. Het nettoresul­taat? Een verbeterin­g van 0,13 procent of 600 miljoen euro. ‘ De begrotings­indicatore­n staan op rood’, verklaarde­n vertegenwo­ordigers bij de Europese Commissie dinsdag nog in het parlement. Een blamage.

De Standaard probeerde na te gaan waar die andere 8,4 miljard euro effectief naartoe is. Een sluitend antwoord op die vraag bleek uiteindeli­jk niemand te kunnen of te willen geven. Begrotings­specialist­en binnen en buiten de politiek werden aan de mouw getrokken. Dat leverde veel puzzelstuk­jes op, maar nooit de volledige puzzel. Toch gaven al die gesprekken en het doorploege­n van de begrotinge­n, notificati­es en Europese rapporten wel degelijk aan hoe 8,4 miljard euro kon weglekken uit de begroting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium