De Standaard

Drie grootbanke­n, één betaalapp

-

| Na KBC treedt nu ook Belfius toe tot de betaalapp Payconiq, die gelanceerd werd door ING. De drie banken gaan de app samen verder uitbouwen.

Payconiq werkt zonder kaart, zonder terminal en zonder contact. Het is zowel een betaalapp als een loyaltypro­gramma.

De samenwerki­ng tussen de drie banken is een poging om mobiel betalen in België op de kaart te zetten. Oorspronke­lijk zag het ernaar uit dat het in dat marktsegme­nt ieder voor zich was. Maar nadat ING en KBC al besloten hadden de strijdbijl te begraven, komt nu ook Belfius aan boord. Opvallend is dat BNP Paribas Fortis ontbreekt in de samenwerki­ng rond Payconiq. Bij de bank klinkt consequent ‘ geen commentaar’.

Payconiq wordt al aanvaard in bijna 12.000 winkels in België. Belfius, KBC en ING tellen samen bijna twee miljoen klanten die actief en mobile banking gebruiken. De winkelier hoeft geen terminal te installere­n voor Payconiq en de transactie­kosten zijn volgens de initiatief­nemers laag (6 cent per transactie).

De app herkent de begunstigd­e automatisc­h, zodat die zijn rekeningnu­mmer zelfs niet meer hoeft in te voeren. Een gsm-nummer of zelfs een e-mailadres volstaat als referentie­punt.

De gebruiker geeft gewoon het te betalen bedrag aan en bevestigt de verrichtin­g met zijn pincode. De transactie verschijnt daarna vrijwel in real time op het scherm van de begunstigd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium