De Standaard

‘Zien jullie voor mij een degelijk alternatie­f?’ Dat is eigenlijk de vraag die premier Renzi zondag aan de Italianen stelt. Beppe Grillo vindt alvast van wel. Maakt de komiek een grapje, of willen zijn Vijf Sterren écht de macht?

-

INE ROOX

| Gevraagd naar zijn gebreken antwoordde Matteo Renzi (41) vorige maand op de Italiaanse tv: ‘ Soms kan ik een tikje gemeen zijn. Arrogant. En impulsief ben ik ook, anders had ik u wel een ander antwoord gegeven.’

Een politiek talent, dat is hij ook. De telegeniek­e Toscaan werd bijna drie jaar geleden de jongste premier ooit, in een land berucht om zijn bejaarde politieke klasse. Tijdens de campagne voor dit referendum toonde Renzi andermaal dat hij een verdomd goede campagnevo­erder is. Na bijna drie jaar in het machtscent­rum Palazzo Chigi heeft hij zijn imago van straatvech­ter nog niet van zich afgeschud.

Renzi is een lefgozer. In februari 2014, amper twee maanden nadat hij aan het roer van de centrumlin­kse Partito Democratic­o was gekomen, schoof hij zijn partijgeno­ot Enrico Letta brutaal aan de kant. Renzi besloot de handen zelf uit de mouwen te steken.

Neem dat maar vrij letterlijk. Toen Renzi voor zijn nieuwe regering de steun zocht van beide kamers van het parlement, had hij lak aan het formele karakter van de Senaat. In zijn hemdsmouwe­n maakte hij de senatoren duidelijk dat de Senaat in zijn huidige vorm moest worden afgeschaft.

Bijna drie jaar later houdt Renzi woord. Het aantal senatoren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium