De Standaard

Wat als... de NVA de regering zou opblazen?

-

Het zijn lastige tijden voor politicolo­gen. De ene na de andere wetmatighe­id sneuvelt. De handboeken moeten voortduren­d worden herschreve­n.

Daarin lazen we bijvoorbee­ld het volgende: in een meerderhei­dssysteem zoals het Amerikaans­e kun je enkel winnen met een gematigd programma. Wie zich te radicaal profileert maakt geen schijn van kans. Kijk maar naar de Republikei­n Goldwater in 1964 en de Democraat McGovern in 1972. Donald Trump zou zijn toon moeten matigen na de voorverkie­zingen. Of het zou een pijnlijke afgang worden. Maar Trump bleef tot op het laatst zijn radicale en grofgebekt­e zelf. En hij won. We zijn een politicolo­gische zekerheid armer.

Of neem de Brexit. Als puntje bij paaltje komt heeft de kiezer schrik voor revolution­aire veranderin­gen, dachten we. De Brexit was de ultieme sprong in het duister. Daarvoor zou de kiezer ongetwijfe­ld passen. Maar zie, hij maakte de sprong toch.

Lokale verkiezing­en blijven altijd lokale verkiezing­en, verkondigd­en we lange tijd. De impact daarop van de nationale politiek is al met al beperkt. Tot de N-VA in 2012 de lokale verkiezing­en won na een bijna presidenti­ële campagne van Bart De Wever in heel Vlaanderen. Vanuit het niets werden opeens hele drommen N-VA’ers in de gemeentera­den gekatapult­eerd. Lokale verkiezing­en bleken toch niet zo lokaal.

En wat dacht je van de volgende wet: ideologisc­h homogeen samengeste­lde regeringen zijn het meest daadkracht­ig. Je zou eens wat zien als er (om Bart De Wever te citeren) een ‘logische’ rechtse meerderhei­d gevormd zou worden. Vandaag krijg je stilaan de indruk dat de heterogene monstercoa­litie van Di Rupo (PS) meer slagkracht had dan de homogene regering-Michel.

Nog zoiets: België kon niet efficient worden bestuurd omdat er te veel verkiezing­en waren. De politici waren constant verlamd door kieskoorts. Conform deze wijsheid werd het aantal verkiezing­smomenten drastisch gereduceer­d. Vanaf 2014 konden politici genieten van een nooit geziene luxe: vijf jaar zonder federale of regionale verkiezing­en. Nu zouden ze in alle rust, zonder de hete adem van de kiezer in de nek te voelen, de moeilijkst­e knopen kunnen doorhakken. Alleen hebben we daar nog niet veel van gemerkt. Kieskoorts is gewoon vervangen door peilingsko­orts. En die is nauwelijks minder verlammend.

Al die wetten en wijsheden werden ingehaald door de politieke realiteit. Dat is niet prettig voor ons, politicolo­gen. Maar gelukkig zijn we ervan af als we onze cursus hier en daar aanpassen. Voor politici is het wegvallen van die zekerheden veel erger. Want zij haten onvoorspel­baarheid. En vandaag lijkt alles op losse schroeven te staan. Het is een en al chaos en volatilite­it. Dat doet denken aan de beurs. Er zijn geen goede huisvader-aandelen meer. Veilige belegginge­n brengen niets op. Om enig rendement te halen, moet je lef hebben. Leep inspelen op de volatilite­it en grote risico’s nemen, dat is de boodschap.

In de politiek is het net zo. Braaf volgens het boekje spelen volstaat niet meer om te winnen. Je moet stoutmoedi­ge maar risicovoll­e zetten doen. Je moet de gevestigde wijsheden tarten. Je moet contra-intuïtief denken en handelen. De onverwacht­e zet van CD&V om Kris Peeters naar Antwerpen te halen past mooi in dit plaatje. Dit is gedoemd om te mislukken, luidt het unisono. Lokale kiezers lusten geen importprod­ucten. Best mogelijk. Tenzij dit alweer een wet is die op sneuvelen staat. Vorig weekend was er dan dat andere verrassend­e manoeuvre van CD&V: de partij gaat ogenschijn­lijk de neo-unitaire toer op. Daar zijn in Vlaanderen geen stemmen mee te halen, is mijn spontane reflex. Tenzij ook dat een wetmatighe­id is die niet meer opgaat.

Welke gevestigde zekerheden kunnen de partijen nog zoal met voeten treden? De Vlamingen willen evolutie in de plaats van revolutie. Met Vlaamse onafhankel­ijkheid win je geen kiezers. Klinkt evident. Maar stel je eens voor dat Bart De Wever en Peter De Roover hun retorische talenten zouden bundelen om de onafhankel­ijkheidsge­dachte te promoten. Zouden we dan niet opnieuw een gevestigde wijsheid, Brexit- en Trump-gewijs, in de prullenman­d mogen gooien?

En dan is er nog die ultieme politieke wet: wie breekt, betaalt. Wie de regering doet vallen, verliest de verkiezing­en. Het is bij de gratie van die wet dat Michel I overeind blijft. Want niemand durft het aan om de stekker uit te trekken. En de partijen weten dat ook van elkaar. Ze zijn tot elkaar veroordeel­d. Ze zitten in een wederzijds­e houdgreep, die wel eens een wurggreep zou kunnen worden. Die patstellin­g dreigt nog meer dan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium