De Standaard

REKEN JE RIJK

- BART STURTEWAGE­N

De federale regering heeft sinds haar oprichting al twee begrotinge­n opgesteld en twee keer begrotings­controles gehouden. Bij die vier gelegenhed­en nam ze voor 9 miljard euro maatregele­n. Toch ging het begrotings­tekort maar met 600 miljoen omlaag. Waar is de rest van het geld gebleven? Het lijkt de voor de hand liggende vraag. Maar De Standaard stelde vast dat in dit koninkrijk niemand het antwoord kent of durft te geven. Daarom gingen we zelf naar het antwoord op zoek.

Het ingestudee­rde antwoord dat de regering zelf geeft, is dat de asielprobl­ematiek en de aanslagen onverwacht­e extra uitgaven hebben veroorzaak­t. Dat klopt, maar het verklaart maar 1,1 miljard van de negen. Een andere bewering is dat de regering via de taxshift en andere lastenverl­agingen de economie heeft aangezweng­eld. Dat is juist, maar dat betreft ruim gerekend niet meer dan 3 miljard euro. Bovendien was daarover het regeringss­tandpunt dat de kostprijs ervan volledig was gecompense­erd door andere maatregele­n. Niet dus.

De bottomline is dat, zelfs zonder rekening te houden met de kostprijs van de taxshift, de helft van het geld, 4,5 miljard, weglekte doordat de voorgenome­n ingrepen niet of niet volledig werden doorgevoer­d, doordat maatregele­n werden dubbel geteld of doordat de regering onvoldoend­e rekening hield met de gevolgen van haar eigen beleid. Gedragsver­anderingen van de bevolking deden inkomsten krimpen en/of uitgaven aanzwellen. Was dat niet te voorspelle­n?

Een begroting is natuurlijk altijd een raming en niemand kan een jaar vooraf precies voorrekene­n hoe ze zal uitdraaien. Maar dat de post ‘ reken je rijk’ de helft van de oefening opsoupeert, is een onthutsend­e vaststelli­ng. Als we ons afvragen waar de burgerzin heen is, kan de overheid haar verantwoor­delijkheid niet ontwijken.

De uitdaging die de centrumrec­htse regering bij haar aantreden is aangegaan, was de belastinge­n te verlagen, de begroting te doen sluiten en de concurrent­iekracht te verhogen. Ze stelt noodgedwon­gen vast dat het niet mogelijk is meer dan twee van die drie doelstelli­ngen tegelijk te realiseren. Dat is geen oneer, maar het noopt wel tot meer bescheiden­heid. Het begrotings­beleid van deze ploeg verschilt niet fundamente­el van die van haar voorganger­s. Het is pappen en nathouden. Nog steeds.

Er loopt een dunne lijn tussen voluntaris­me en leugenacht­igheid. Als ze niet miraculeus door aantrekken­de groei wordt gered, valt deze regering bij de afrekening in 2019 aan de verkeerde kant ervan.

Er loopt een dunne lijn tussen voluntaris­me en leugenacht­igheid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium