De Standaard

Hogere inkomens kregen gros van energiesub­sidies

De gezinnen die er het minst nood aan hebben, reven het grootste deel van de 3,5 miljard steun voor investerin­gen in energiebes­paring binnen.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

| De hoge steun die de afgelopen jaren is toegekend, vooral dan die voor zonnepanel­en, ligt al langer onder vuur. Nu blijkt uit een studie van Steunpunt Wonen ook dat de steun vooral naar gezinnen is gegaan die er het warmst inzaten. En dat geldt zowel voor de Vlaamse premies voor rationeel energiegeb­ruik als voor de federale fiscale aftrek voor investerin­gen in energiebes­paring.

De federale overheid gaf tussen 2006 en 2013 liefst drie miljard uit aan fiscale aftrekken voor energiebes­paring. 58 procent van dat bedrag ging naar gezinnen met een inkomen van meer dan 40.000 euro netto belastbaar, vooral dan tweeverdie­ners, die daarmee tot de dertig procent hoogste inkomens behoorden. Wie tussen 10.000 en 20.000 euro verdiende, kreeg slechts acht procent, de allerlaags­te inkomsten slechts 0,2 procent.

Bij de aangifte van uitgaven voor zonnepanel­en is de scheeftrek­king sterker. Zeventig procent van de aangiften hoort bij de hoogste inkomensgr­oep, slechts 0,8 procent bij de laagste. ‘ Het is dan ook duidelijk dat het verdelings­effect via de fiscale voordelen onbestaand­e is en dat vooral de groep die er financieel misschien de minste nood aan heeft, het meest geniet van deze fiscale voordelen’, schrijft onderzoeks­ter Griet Verbeeck van het Steunpunt Wonen.

Dat geldt ook voor de Vlaamse premies voor rationeel energiegeb­ruik. Tussen 2009 en 2014 zijn bijna 1,1 miljoen premies uitbetaald voor onder meer isolatie, hoogrendem­entsglas en verwarming. De Vlaamse overheid be- steedde daar 358 miljoen euro aan, maar slechts 12,5 miljoen daarvan ging naar beschermde afnemers, leefloners, hulpbehoev­ende bejaarden of personen met een handicap.

Telkens weer blijkt hoe zwaar het mattheusef­fect – ‘wie heeft, hem zal gegeven worden’ – in de energieste­un doorweegt. ‘De meer gegoede huishouden­s hadden waarschijn­lijk ook zonder deze ondersteun­ing de middelen gehad om de investerin­g te doen’, besluit Verbeeck. ‘Vraag is of zij deze stap hadden gezet zonder deze stimulans.’

Intussen zijn zowel de Vlaamse premies als de federale aftrek fors gewijzigd. Bij de Vlaamse premies wordt meer en meer gevraagd om twee of meer ingrepen tegelijk te doen. De federale aftrek bestaat alleen nog voor dakisolati­e.

‘Verdelings­effect via de fiscale voordelen is onbestaand­e’ GRIET VERBEECK Steunpunt Wonen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium