De Standaard

Katholieke net eist vrijheid op

De onderwijsh­ervorming ligt het katholieke net zwaar op de maag.

- OOSTENDE (sco)

| Het katholieke onderwijsn­et heeft de ‘maximale vrijheid’ gevraagd om het akkoord over de onderwijsh­ervorming uit te voeren. Tegelijker­tijd wil topman Lieven Boeve overleg plegen met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om te kijken of er nog een aantal bijsturing­en mogelijk zijn. Onder meer de eindtermen van de tso-richtingen die naar het hoger onderwijs leiden en de invulling van de arbeidsmar­ktgerichte studierich­tingen zijn een grote reden tot bezorgdhei­d voor de onderwijsk­oepel. Minister Crevits beloofde alvast in dialoog te willen gaan en de vrijheid van onderwijs te zullen respectere­n.

‘Wij doen niet aan politiek. Wij willen gewoon het beste voor onze leerlingen’ LIEVEN BOEVE Topman Katholiek Onderwijs Vlaanderen

| ‘Dit is een politiek akkoord. Wij zullen dat respectere­n.’ De diepe zucht en gefronste wenkbrauwe­n van Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, moet u er zelf maar bij denken. De onderwijsh­ervorming, vorige vrijdag op papier gezet door de Vlaamse regering, is in zijn ogen ongelukkig uitgevalle­n.

De punten van kritiek zijn zo fundamente­el dat Boeve gistermidd­ag snel overleg vroeg met de bevoegde minister, Hilde Crevits (CD&V), ‘ om een aantal van onze zorgen weg te nemen’. Die liet later op de dag weten open te staan voor dialoog.

Boeve zei ‘maximaal gebruik te zullen maken van de vrijheid van onderwijs om de hervorming door te voeren’. Lees: wat we doen, zullen we op onze eigen manier doen. Waarop Crevits antwoordde dat het akkoord ruimte voorziet voor ‘een eigen wervend onderwijsp­roject’.

Op aso-niveau

Waar dreigt het fout te lopen? Na een kleine week reacties verzamelen bij de verschille­nde directies en een halve dag vergaderen tussen de topmensen kwam het katholieke net met een hele lijst naar buiten. Onder meer de koppeling van de eindtermen van de tso-richtingen die richting hoger onderwijs leiden en de aso-richtingen stuiten tegen de borst.

‘Leerlingen die het nu goed doen in richtingen als Industriël­e Wetenschap­pen of Handel en een goede slaagkans hebben in het hoger onderwijs zullen aan de normen van het aso moeten beantwoord­en, terwijl die daar niet voor gemaakt zijn. Daardoor dreigen tienduizen­den jongeren uit de boot te vallen’, klinkt het.

Het debat over de eindtermen – dat nog loopt – moet hier wel meer klaarheid in kunnen brengen. Boeve hoopt dat er snel werk van gemaakt wordt.

Een van de manieren om het befaamde watervalsy­steem van het Vlaams onderwijs te bekampen, zou een uitstel van de studiekeuz­e zijn. Maar ook daar mist de hervorming kansen, aldus het katholieke net.

Leerlingen dreigen zich al te veel vast te rijden in het tweede jaar van de eerste graad, waar ze al een eerste soort van specialisa­tie (een basisoptie) moeten kiezen, zoals LatijnGrie­ks of Voeding en Horeca. De lessenpakk­etten die daaronder vallen, zijn al behoorlijk specifiek. Om het cru te stellen, wie zich daar differenti­eert richting Creatie & Vormgeving zal later in Economie-Wiskunde niet welkom zijn.

Dat er in de tweede graad geen bredere studierich­tingen zijn voorzien, sluit aan bij die kritiek.

Het aso blijft bovendien relatief onaangetas­t, wat in de ogen van het katholiek net ook negatieve gevolgen kan hebben. Richtingen als Humane Wetenschap­pen en Economie-Moderne Talen leveren niet de beste slaagcijfe­rs op aan de universite­it. Daar meer oog hebben voor studenten die mikken op de hogeschool zou goed zijn, is de boodschap.

Te enge opleiding

Wie de nieuwe matrix bekijkt, merkt veel oog voor detail bij de arbeidsmar­ktgerichte studierich­tingen. Te veel oog voor detail, zo blijkt. ‘Wie iets met houtbewerk­ing wil doen, heeft bijvoorbee­ld de keuze tussen Meubel- en Interieurw­erk enerzijds en Schrijn- en Timmer- werk anderzijds. Dat is te eng en beperkt jongeren te veel op de arbeidsmar­kt’, aldus Boeve. Hij merkt ook nog op dat het deeltijds onderwijs niet in de matrix is opgenomen. Dat is voor later. Ook het buitengewo­on onderwijs komt ‘onvoldoend­e’ in beeld.

De komende maanden timmert het katholiek onderwijs in elk geval aan een actieplan om de hervorming naar zijn hand te zetten. Iets waar de andere onderwijsn­etten zich overigens ook over aan het beraden zijn.

Of ze zo de politiek te snel af willen zijn? Boeve: ‘Wij doen niet aan politiek. Dat is niet onze opdracht. Wij willen gewoon het beste voor onze leerlingen.’

 ??  ?? Lieven Boeve (katholiek onderwijs) heeft een waslijst aan bedenkinge­n bij de onderwijsh­ervorming. © blg
Lieven Boeve (katholiek onderwijs) heeft een waslijst aan bedenkinge­n bij de onderwijsh­ervorming. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium