De Standaard

Homans koele minnaar bij de erkenning van nieuwe moskeeën

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) talmt met de erkenning van nieuwe moskeeën. ‘We hebben te weinig informatie,’ zegt haar kabinet. ‘Haar lichaamsta­al verraadt een angst voor de reactie van Vlaams Belang,’ zegt een parlements­lid uit de meerderhei­d. He

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL | ‘Welke erkenning?’ Liesbeth Homans reageerde als de bliksem op het voornemen van Vlaams Belang om ‘elke nieuwe erkenning van een moskee te voorkomen of juridisch aan te vechten’. De Staatsveil­igheid mag dan een gunstig advies hebben verleend voor de erkenning van 20 moskeeen in Vlaanderen, de Vlaamse minister van Inburgerin­g heeft geen zin om zich te laten opjagen.

Het voorval illustreer­t volgens een Vlaams parlements­lid uit de meerderhei­d de manier waarop Homans met het onderwerp omgaat. Vragen over erkenninge­n gaat ze liever uit de weg. En als ze toch antwoordt, dan schiet ze steeds ‘in een kramp’ wanneer Vlaams Belang haar tracht uit te dagen. ‘Ik heb nog geen enkele nieuwe moskee erkend,’ luidt vervolgens haar type-antwoord.

Filip Dewinter

Vlaams Belang zit ook niet stil. Voortduren­d polst fractielei­der in het Vlaams Parlement Chris Janssens naar een stand van zaken. De partij vindt niet dat er geld moet worden gespendeer­d aan een religie ‘waarvan een heel aantal voorschrif­ten en regels haaks staan op de basisprinc­ipes van een democratis­che rechtsstaa­t’. In Antwerpen organiseer­t Filip Dewinter aan de lopende band acties tegen elke nieuwe moskee. De partij beseft dat ze de N-VA daarmee op een gevoelige flank raakt.

In zekere zin profiteert het Belang van het voornemen van de federale regering om in de strijd tegen radicalise­ring ten minste 80 bijkomende moskeeën in België te erkennen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukte gisteren in de Kamer de nood voor een ‘betrokken samenlevin­g waar plaats is voor een rationele islam’. De erkenning van een moskee voorziet niet alleen in ‘rechten en plichten’, het leidt ook tot transparan­tie en controle.

43 dossiers

Die erkenning is geen eenvoudig proces. De Moslimexec­utieve stelt een prioriteit­enlijst op, vervolgens neemt de FOD Justitie over. Justitie kijkt of er budget is om de imams te betalen en vraagt de Staatsveil­igheid om een screening. De gewesten krijgen het laatste woord. Vlaanderen, Brussel en Wallonië gebruiken verschille­nde procedures. Naast het advies van stad en provincies doet Vlaanderen ook onderzoek naar het taalgebrui­k en het respect voor de mensenrech­ten.

Homans krijgt 43 dossiers op haar bord, 20 hebben al een gunstig advies van de Staatsveil­igheid. Maar de minister nam geen genoegen met het summiere antwoord van de Staatsveil­igheid. Zij wil het volledige onderzoek inkijken alvorens ze de procedure voortzet. Geens reageerde verbaasd op die vraag. Dat was voordien nooit afgesproke­n. Maar de justitiemi­nis- ter beloofde alle medewerkin­g.

Homans reageerde ook korzelig op de gewekte indruk dat de erkenning na het fiat van de Staatsveil­igheid slechts een formalitei­t zou zijn. ‘Geens gaat zijn boekje te buiten,’ vond ze. Vlaanderen heeft het laatste woord. Homans: ‘Wij willen onze strenge regels behouden en wijken hier geen millime- ter vanaf.’ Pas als het kabinet de rapporten van de Staatsveil­igheid heeft gescreend, worden de steden en provincies om advies gevraagd. Na een bijkomend inhoudelij­k onderzoek volgt een beargument­eerde beslissing. Wellicht volgt die pas dit najaar.

Antwerps schepen Caroline Bastiaens (CD&V) hoopt dat ze snel aan het werk kan en dat de toegestane termijn van vier maanden niet nodig zal zijn. Maar het punt moet passeren langs de gemeentera­ad. Daar zit Dewinter klaar voor de aanval. ‘En zolang de minister talmt, kan ik niets doen.’ Haar ergernis wordt binnen de meerderhei­d ook op andere niveaus gedeeld. ‘Homans gebruikt elk argument om de erkenninge­n te laten slabakken’, oordeelt Vlaams Parlements­lid Ward Kennes (CD&V). ‘Alsof de Staatsveil­igheid haar job niet aankan. Radicalise­ring is voor hen een prioriteit.’

‘We zijn niet gekant tegen erkenninge­n. We beschikken alleen niet over de noodzakeli­jke informatie’, suste het kabinet-Homans gisteren. Haar partij ging mee in de verdedigin­g. ‘Het gaat om een grote verantwoor­delijkheid,’ zei Kamerlid Koen Metsu. ‘ ’Na de beschuldig­ingen dat er in Turkse moskeeën wordt gespioneer­d, blijft voorzichti­gheid geboden. Stel u voor dat er een verkeerde moskee wordt erkend. Dat zou ons blijven achtervolg­en.’

‘Liesbeth Homans gebruikt elk argument om de erkenning van moskeeën te laten slabakken’ WARD KENNES Vlaams Parlements­lid CD&V

 ?? © pn ?? Liesbeth Homans: ‘Wij willen onze strenge regels voor erkenning van nieuwe moskeeën behouden.’
© pn Liesbeth Homans: ‘Wij willen onze strenge regels voor erkenning van nieuwe moskeeën behouden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium