De Standaard

De papierenfa­briek van de terroriste­n van Parijs en Brussel

-

De 13 leden van de bende die de terroriste­n van Parijs en Brussel valse papieren bezorgden, kregen celstraffe­n tussen de 3 en 8 jaar.

| Salah Abdeslam, Najim Laachraoui, Khalid El Bakraoui en Mohamed Bakkali: alle vier waren ze op een of andere manier betrokken bij de aanslagen in Parijs en/of Brus- sel. Alle vier beschikten ze ook over valse papieren die ze gebruikten om safehouses te huren voor de terroriste­n of – in het geval van Laachraoui – om vanuit Syrië terug te keren naar ons land.

Stuk voor stuk haalden de terroriste­n hun valse papieren bij het ‘fabriekje’ in Sint-Gillis van meester-vervalser Djamel Ouali, bleek uit het onderzoek.

In dat fabriekje zouden in de loop van 2014 meer dan 2.000 valse identiteit­sdocumente­n zijn gemaakt voor criminelen allerhande. Het gaat om Belgische, Spaanse en Deense documenten. De dertien leden van de bende vervalsers werden gisteren veroordeel­d tot celstraffe­n tussen de 3 en 8 jaar.

Het Brusselse gerecht kwam de bende op het spoor in oktober 2015 – een maand voor de aanslagen van Parijs. Het onderzoek wees uit dat Abdeslam, Laachraoui, El Bakraoui en Bakkali hun valse papieren al een maand eerder hadden gekregen. Vanaf oktober werden de telefoons van de bende lang afgetapt, maar daaruit bleek nooit een link met terrorisme. Pas na de aanslagen in Parijs werd duidelijk dat ook de daders van de aanslagen klant waren geweest bij het fabriekje. Maar de vervalsers zelf wisten niet dat een aantal van hun klanten terroriste­n waren.

Uit het onderzoek bleek dat de ‘commerciee­l directeur’ van de bende, Abdelouab Kerbach, in september 2015 gecontacte­erd werd door een zekere ‘Bilal’ die vier valse identiteit­skaarten bestelde. Kerbach stelde geen vragen. Op het einde van de maand was de bestelling klaar.

Bilal zelf werd vorige week aangehoude­n. Zijn echte naam is Farid Kharkach. Hij zou wel hebben geweten dat zijn klanten radicale moslims waren met terroristi­sche bedoelinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium