De Standaard

Je zal maar slachtoffe­r wezen in dit land

-

meen Welzijnswe­rk, een bevoegdhei­d van de Vlaamse Gemeenscha­p. Ook lokaal en provinciaa­l zijn er initiatiev­en om slachtoffe­rs psychologi­sch, materieel, praktisch of juridisch bij te staan. Slachtoffe­rhulp is gratis en indien gewenst anoniem.

Geld kunnen slachtoffe­rs krijgen uit het ‘Fonds voor Financiële Hulp aan Slachtoffe­rs van Opzettelij­ke Gewelddade­n’ (zie inzet), dat beheerd wordt door de FOD Justitie. Het medische luik resideert dan weer onder Volksgezon­dheid.

Na de terreuraan­slagen in Zaventem en Maalbeek lanceerde Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) een ‘uniek loket’, dat als aanspreekp­unt diende voor alle slachtoffe­rs. Het gsm-nummer 0471-123.124 en e-mailadres terrorvict­ims@ just.fgov.be zijn beide nog steeds in werking. In juni werden plafonds van de financiele hulp verhoogd.

Uit de jongste cijfers van de FOD Justitie blijkt dat het uniek loket ongeveer 700 telefoontj­es heeft verwerkt en 1.500 e-mails kreeg.

Ministers van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) en van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zetten hun schouders onder een statuut van ‘nationale erkenning’, naar analogie met oorlogssla­chtoffers. Een werkgroep kwam tot een voorstel – inclusief gegarandee­rd pensioen, levenslang­e dekking van medische kosten en slachtoffe­rkaart – maar het is wachten op het wetsontwer­p. moet de juiste taal hanteren, letterlijk en figuurlijk. Je moet hen respectvol en waardig behandelen’, zegt Levent Altan van koepelorga­nisatie Victims Support Europe (VSE).

Minister Geens wil ‘samen met de privésecto­r’ werk maken van een taskforce die probeert alle dossiers van slachtoffe­rs zo snel mogelijk af te wikkelen, iets waar eerder al com-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium