De Standaard

Bijna 1 Belg op 25 kiest voor carrière in het buitenland

-

Het aantal Belgen dat woont en werkt in het buitenland is aan een forse opmars bezig. In december 2016 verbleven iets meer dan 442.000 landgenote­n in het buitenland, of bijna 1 op de 25. Dat zijn er ongeveer 16 procent meer dan in 2012, zo blijkt uit statistiek­en van de vzw Internatio­nal Contacts, dat zich baseert op cijfers van de FOD Buitenland­se Zaken en het Planbureau.

De toename is vooral te verklaren door de toegenomen popularite­it van de groei-economieën in onder meer Azië en Latijns-Amerika. Zo vertrokken 45 procent meer Belgen naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar nu 3.390 landgenote­n wonen. Ook Marokko, Turkije en de BRIC-economieën (Brazilië, Rusland, India en China) konden de afgelopen vier jaar meer Belgen bekoren.

Onze buurlanden blijven afgetekend de koplopers wat het aantal Belgische expats betreft, al is hun popularite­it licht afgenomen. Frankrijk telde eind vorig jaar ongeveer 126.000 landgenote­n. Nederland (36.618) en Duitsland (26.755) vervolledi­gen de top drie.

De FOD Buitenland­se Zaken en het Planbureau tellen het aantal expats aan de hand van het aantal landgenote­n dat zich registreer­t in een Belgische ambassade of consulaat. Het gaat dan om Belgen die voor langere tijd wonen, werken of stage lopen in het buitenland. Studenten, die met een programma als Erasmus richting buitenland trekken, worden niet meegereken­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium