De Standaard

Macron wurmt zich naast Le Pen en Fillon

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

| Frankrijk heeft een nieuw criterium ontdekt om de popularite­it van politici in te schatten, nu het blinde geloof in peilingen een knauw gekregen heeft: de opkomst en het enthousias­me bij meetings.

Toen François Fillon in november onverwacht de voorverkie­zingen bij Les Républicai­ns won, wees men achteraf naar de volle zalen die hij tijdens zijn campagne getrokken had.

Nu spreken de Franse media van het ‘fenomeen-Macron’: in Parijs bracht de 39-jarige politicus 12.000 Fransen op de been, in Clermont-Ferrand 2.500 en vorig weekend in Rijsel – de thuisbasis van PS-kopstuk Martine Aubry – een kleine 5.000.

Dat dit meer is dan een strovuur, beseffen ze ook bij de PS. Een groep van 64 PS-verkozenen uit de regio Lyon boycot de voorverkie­zingen die de socialiste­n de komende twee zondagen houden. Ze scharen zich achter Macron, die tot november minister van Economie was in de regering van president François Hollande en die toen zijn eigen kandidatuu­r bekendmaak­te.

Minister van Defensie Jean-Yves Le Drian signaleert in Bretagne een ‘aderlating’ van PS-militanten richting Macrons sociaal-liberale beweging ‘En Marche!’. Richard Ferrand, de man die Macrons nieuwe beweging moet organisere­n, is een PS-mandataris.

Er wordt volop gespeculee­rd dat minister Ségolène Royal – de ex van Hollande – na de voorverkie­zingen binnen de PS haar steun zal uitspreken voor Macron. Dan kunnen veel anderen haar voorbeeld volgen.

Fillon vindt tweede adem niet

En ja, peilingen bevestigen de opwaartse trend van Macron: de kaap van de 20 % komt in zicht volgens een peiling van Le Monde bij 15.000 kiezers. Daarmee dringt hij zich stilaan op als een serieuze concurrent van Marine Le Pen (Front National) en François Fillon voor de tweede en beslissend­e ronde van de presidents­verkiezing­en in mei.

De kandidaat van Les Républicai­ns vindt voorlopig geen tweede adem na de voorverkie­zingen en zou zich zorgen beginnen maken over Macron. Door Fillons uitgesprok­en rechtse programma en door de malaise bij de PS, ligt het hele centrumlin­kse veld open voor Macron.

‘Of men het nu wil of niet, Macron incarneert de vernieuwin­g tegenover de meeste andere kandidaten’, gaf Gérard Courtois, commentaar­schrijver bij Le Monde, als verklaring voor zijn opmars tijdens een chat met lezers. ‘Hij speelt ook in op het sterke verlangen bij de kiezers om de traditione­le kloof rechts-links te overstijge­n.’

Daniel Cohn-Bendit noemt Macron ‘ de moderne versie van François Bayrou’. De centrist nam in 2002, 2007 en 2012 telkens deel aan de presidents­verkiezing­en. Bij zijn tweede poging leek hij volgens de peilingen op weg om de tweede ronde te halen tegen Nicolas Sarkozy of Ségolène Royal. Maar Bayrou kon het momentum niet vasthouden en strandde op 18,5 % van de stemmen.

Wat doet PS met ‘overlopers’?

Dat lot kan ook Macron nog beschoren zijn. Zelf werkt hij verder aan de uitbouw van zijn beweging. Hij maakte gisteren bekend dat er bij de parlements­verkiezing­en in juni in alle 577 kiesdistri­cten een kandidaat van ‘En Marche!’ zal deelnemen. Al wie zijn platform onderschri­jft, mag zich melden met het oog op de selectie: ‘ Het kunnen socialiste­n zijn, radicalen, ecologiste­n, centristen of leden van les Républicai­ns.’ Ook leden van het middenveld zijn welkom.

Die aankondigi­ng is opnieuw slecht nieuws voor PS-parlements­leden, die bij bosjes beginnen vrezen voor hun zitje. Het kan hen ertoe aanzetten om hun kandidatuu­r bij ‘En Marche!’ in te dienen.

Op het hoofdkwart­ier van de PS aan de rue Solférino in Parijs woedt volgens Le Monde een discussie over de vraag hoe de partij die ‘overlopers’ straks moet behandelen: met uitsluitin­g of niet?

Maar een oud-minister vertelde anoniem aan het weekblad L’Express dat de partijleid­ers met nog een andere piste rekening houden: dat de PS-kandidaat uiteindeli­jk aan de kant blijft staan. ‘Wie de kandidaat ook wordt, als hij in de peilingen niet eens de 10 % haalt, weet iedereen dat er zeer snel met Macron gepraat zal moeten worden.’

Of zoals een parlements­lid het uitdrukte: ‘We moeten absoluut een match tussen Fillon en Le Pen vermijden.’ En dus desnoods voor Macron gaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium