De Standaard

Senegalees leger trekt Gambia binnen

Het Senegalese leger is buurland Gambia binnengetr­okken, om Yahya Jammeh te dwingen de macht af te staan aan de verkozen president Adama Barrow.

- (reuters, gina)

BRUSSEL | De VN-Veiligheid­sraad sprak gisterenav­ond met een resolutie zijn steun uit voor de inspanning­en van de West-Afrikaanse landen (Ecowas) om Adama Barrow te installere­n als president van Gambia.

Volgens de vijftien leden van de Veiligheid­sraad ‘kan instabilit­eit in Gambia de vrede en veiligheid in de regio bedreigen’.

Barrow won op 1 december vorig jaar de presidents­verkiezing­en, maar Yahya Jammeh – die sinds 1994 aan de macht is – weigerde zich daarbij neer te leggen.

De VN-Veiligheid­sraad drong er bij de Ecowas-landen op aan om de machtsover­dracht eerst met politieke middelen af te dwingen.

Maar kort na de stemming in de Veiligheid­sraad in New York liet de Senegalese kolonel Abdou Ndiaye weten dat het Senegalese leger Gambia was binnengetr­okken. Het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken liet weten de actie te steunen.

Eerder op de dag had Adama Barrow de eed als president afgelegd in de Gambiaanse ambassade in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Leger en politie zouden hun steun aan Jammeh opgezegd hebben en weigeren nog bevelen van hem aan te nemen. In zijn inaugurati­espeech beval Barrow het leger om in de kazernes te blijven.

‘Dankzij zijn burgers is Gambia er voor de eerste keer sinds zijn onafhankel­ijkheid in geslaagd om via verkiezing­en van regering te veranderen’, zei Barrow. Hij loofde de Ecowas-landen voor hun inspanning­en én bedankte ‘de Europese Unie en de VN die ook gewogen hebben opdat de wil van het volk gehoord zou worden.’

Amnestie?

Het ziet ernaar uit dat Jammeh zich alleen wil overgeven in ruil voor amnestie. Dinsdag riep hij nog de noodtoesta­nd uit voor 90 dagen. Hij vocht de uitslag van de verkiezing­en aan bij het Hooggerech­tshof dat ongeveer drie maanden nodig heeft om een arrest te vellen.

De woordvoerd­er van de nieuwe president verklaarde gisteren al tegenover de BBC dat Jammeh niet vervolgd zou worden voor de misdaden die hij sinds 1994 heeft gepleegd, als hij op een vreedzame manier opstapt.

Jammehs advocaat is intussen naar Senegal gevlucht. ‘Ik stond onder dwang’, zei hij in een open brief. Zijn boodschap aan Jammeh? ‘Het leven is kort en op het einde kun je niets meenemen. Zet alstublief­t een stap opzij voor de vrede en in het belang van uw medeburger­s.’

Leger en politie zouden hun steun aan oud-president Jammeh opgezegd hebben en weigeren nog bevelen van hem aan te nemen

 ?? © epa ?? Adama Barrow wuift het publiek toe na zijn eedafleggi­ng op de Gambiaanse ambassade in Dakar.
© epa Adama Barrow wuift het publiek toe na zijn eedafleggi­ng op de Gambiaanse ambassade in Dakar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium