De Standaard

Hoogopgele­ide IJslanders krijgen minder kinderen. Daardoor worden hun genvariant­en schaarser, en neemt het nationale IQ iets af.

- WIM KÖHLER

Op IJsland verdwijnen genvariant­en die vaker bij mensen met een hoge opleiding voorkomen. Die genvariati­es worden zeldzamer doordat mensen met een hogere opleiding later en minder kinderen krijgen. Het betekent dat het gemiddelde IQ op IJsland iedere tien jaar 0,04 tot 0,3 IQ-punten lager wordt.

Het kleine effect is gemeten bij IJslanders die tussen 1910 en 1990 zijn geboren. Dat melden IJslandse en Nederlands­e onderzoeke­rs in de Proceeding­s of the National Academy of Sciences (PNAS).

De vaststelli­ng heeft niets te maken met de geïsoleerd­e positie van de IJslandse bevolking, bij wie al eeuwenlang nauwelijks genen van buitenaf binnenkome­n. De vorsers stelden gewoon in IJsland vast wat ruim 85 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk al werd voorspeld – niet enkel voor Britten, maar in het algemeen. De PNAS- onderzoeke­rs verwijzen naar die voorspelli­ng: de genen die nodig zijn voor het bereiken van een hoge opleiding, of hoge intelligen­tie, zouden verdwijnen als mensen met een hogere opleiding minder kinderen krijgen dan mensen met een lagere opleiding.

Hoger opgeleide mensen hebben – zoals alle mensen – de neiging om binnen hun sociaaleco­nomische groep te trouwen, en ze krijgen inderdaad vaak minder kinderen. Het had dus zin om na te gaan of de aanwezighe­id van ‘intelligen­tiegenen’ in de totale bevolking daalde, mee met het aantal kinderen van hooggescho­olde ouders. Maar dat vergt goede gegevens over veel mensen en over veel generaties van hun voorgeslac­ht. IJsland heeft zijn bevolking altijd uitstekend gedocument­eerd, al eeuwenlang.

Rond 1930 was de eugenetica, de beweging die als ‘goed’ beoordeeld­e erfelijke eigenschap­pen wilde beschermen en bevorderen, populair onder veel linkse en liberale Britten. Die maakten zich ernstig zorgen over een degenerati­e van de mens. Dat doen de IJslanders nu niet. Zij zien een piepklein nuances.

Ze berekenen bijvoorbee­ld een afname van het IQ per decennium van 0,04 tot 0,3 IQ-punt, veroorzaak­t door een afname van hoge-opleiding-genvariant­en. Maar in werkelijkh­eid, werpen ze tegen, stíjgt het IQ in de westerse wereld iedere tien jaar met ongeveer 3,0 IQ-punten. Dat is het Flynn-effect. Het wordt toegeschre­ven aan veranderen­de sociaaleco­nomische omstandigh­eden en de toenemende technologi­sering van de maatschapp­ij. Kennelijk zijn de genen niet de belemmeren­de factor in het leervermog­en van de mens, anders zouden mensen niet ‘slimmer’ blijven worden.

Eer je kunt kijken of mensen met ‘intelligen­tiegenen’ minder kinderen krijgen, moet je uiteraard wel weten welke genen met intelligen­tie te maken hebben. Wat weer inhoudt dat je moet weten wat je bedoelt met intelligen­tie. Daarover wordt nog flink gebakkelei­d. De vorsers hielden zich buiten dat debat door te kijken naar de effect en bedelven dat onder

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium