De Standaard

Terreur joeg investeerd­ers weg

2016 topjaar was een topjaar voor banencreat­ie in Vlaanderen. Ook al bleven tientallen potentiële investeerd­ers weg door de terreuraan­slagen.

- VAN ONZE REDACTEUR IN ZWITSERLAN­D RUBEN MOOIJMAN

| In de eerste helft van vorig jaar regende het afzegginge­n bij Flanders Investment and Trade (FIT). ‘ Van de twintig tot dertig site visits die toen gepland waren, zijn verreweg de meeste niet doorgegaan’, zegt ceo Claire Tillekaert­s van FIT. De moordparti­j in de Parijse concertzaa­l Bataclan, met een duidelijke Belgische link, en de aanslagen in Zaventem en Brussel hebben investeerd­ers duidelijk angst aangejaagd. Vooral Amerikanen en Aziaten hielden het voor gezien, zegt Tillekaert­s. De VS waren vorig jaar goed voor 20 procent van de buitenland­se investerin­gen in Vlaanderen, tegenover 30 procent in een normaal jaar. De VS blijven wel nipt de grootste investeerd­er in Vlaanderen, voor Nederland.

Toch is de situatie verre van catastrofa­al, benadrukt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Een uitgesteld bezoek betekent niet dat de interesse definitief weg is. In de tweede jaarhelft hernam de investerin­gsappetijt, zodat 2016 toch nog als een goed jaar de boeken in kan.

Weliswaar lag het geïnvestee­rde bedrag met 900 miljoen euro aanzienlij­k lager dan 2015, toen er 2,7 miljard werd geïnvestee­rd, maar het aantal geschapen arbeidspla­atsen is het op een na hoogste ooit.

Flanders Room

Bourgeois is deze week in Davos om Vlaanderen als investerin­gsregio te promoten op het Wereld Economisch Forum. Voor het eerst heeft Vlaanderen een eigen stek: een zaal in een van de hotels buiten het centrum is herdoopt tot de Flanders Room. ‘Het voordeel van Davos is dat hier talloze ceo’s aanwezig zijn, ook van bedrijven uit de VS of India. Die mensen krijg je in Vlaanderen wat minder makkelijk te spreken.’

De feedback die Bourgeois van de bedrijfsle­iders krijgt, is over het algemeen positief. De hoge kwaliteit van het onderwijs, de aanwezighe­id van onderzoeks­instelling­en die tot de wereldtop behoren, de meertaligh­eid van de bevolking en de hoge productivi­teit vallen volgens de regeringsl­eider duidelijk in de smaak. Bourgeois heeft verscheide­ne bedrijven op bezoek gehad die concreet overwegen in Vlaanderen te investeren, zogenaamde ‘leads’. Namen kan hij niet noemen zolang er niets getekend is.

Bedrijfsle­iders dringen wel aan op een snelle hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng, zo leerde Bourgeois. ‘Dat is echt prioritair. Vooral nu de voordelen waarmee premier Verhofstad­t de wereld rondtrok, een voor een verdwijnen of op de helling komen te staan’. Dat geldt voor de excess profit rulings, waarvoor België in het verleden veel reclame heeft gemaakt in Davos. Ook moet er snel duidelijkh­eid komen over de notionele-interestaf­trek.

‘Wat het bedrijfsle­ven wil, is een eenvoudig, transparan­t en rechtszeke­r systeem’, zegt Bourgeois. Vooral dat laatste is belangrijk. Bedrijven zijn allergisch voor belastingr­egels die om de haverklap gewijzigd worden. De huidige situatie waarin het nominale tarief 33,99 procent bedraagt maar door allerlei voordelen in werkelijkh­eid lager uitkomt, is geen goed verkoopbaa­r verhaal meer.

‘Wat het bedrijfsle­ven wil, is een eenvoudig, transparan­t en rechtszeke­r systeem’ GEERT BOURGEOIS Vlaams minister-president

 ??  ?? © afp Zwitserse special forces bewaken vanaf de daken het spektakel in Davos.
© afp Zwitserse special forces bewaken vanaf de daken het spektakel in Davos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium