De Standaard

Personeel LUCA verzet zich tegen dreigende ontslagen door besparinge­n

- (jph) (belga) (belga)

Het personeel van LUCA School of Arts heeft een petitie opgezet tegen de geplande besparings­ronde voor het komende academieja­ar.

De petitie LUCA: Iedereen blijft aan boord! staat online sinds eind december en leverde intussen meer dan vijfhonder­d handtekeni­ngen op. Volgende week wordt ze overhandig­d aan de directie. ‘Tijdens het personeels­overleg in december deelde de directie ons mee dat ze het aantal voltijdse equivalent­en (VTE) in 2017 met vijf wil vermindere­n’, zegt de personeels­delegatie. ‘Door de manier waarop begrotinge­n in het onderwijs worden opgesteld (kalenderja­ar versus schooljaar, red.) werden dat achttien VTE’s.’

In de praktijk zou het dus gaan om meer dan achttien banen, aangezien veel werknemers bij LUCA niet voltijds werken.

‘Opnieuw besparen op personeel is onaanvaard­baar’, klinkt het in de petitie. ‘We komen als hogeschool terecht in een neerwaarts­e spiraal. De studenten beginnen te klagen over de kwaliteit van de opleidinge­n, het onderwijze­nd personeel kan de werkdruk niet langer aan en het administra­tief technisch personeel dat instaat voor de directe dienstverl­ening, wordt zwaar overbelast. De verschille­nde burn-outs die hieruit voortvloei­en, staan in schril contrast met het ontbreken van een beleid bij LUCA om daarmee om te gaan.’

De onderteken­aars van de petitie zijn niet alleen personeels­leden, maar ook studenten en afgestudee­rden. Onder hen ook Louise Degroef (23), de Leuvense regisseuse die in 2015 bij LUCA afstudeerd­e. ‘We hebben verschille­nde leerkracht­en nodig om verschille­nde perspectie­ven te benaderen en verschille­nde feedback te krijgen. We zeggen NEE tegen eenheidswo­rst’, schreef zij bij haar handtekeni­ng.

De personeels­delegatie eist dat er geen bijkomende ontslagen of stopzettin­gen van contracten komen. Besparen zou ook kunnen door minder te investeren in infrastruc­tuur en werkingsmi­ddelen.

Volgende week woensdag volgt er een raad van bestuur waarin duidelijk zal worden in hoeverre de directie ingaat op de eisen van de personeels­delegatie.

De werknemers van Halliburto­n in Drogenbos hebben zich met een meerderhei­d van 70 procent van de stemmen neergelegd bij de sluiting van de vestiging. Er komt dus geen vervolg van de staking van donderdag en vrijdag. Het akkoord zal volgende maandagvoo­rmiddag worden afgerond tijdens een ondernemin­gsraad.

‘De Halliburto­n-group heeft beslist om de productie terug te halen naar de Verenigde Staten’, zegt ACV-secretaris Saïd Zaoudi. ‘De Belgische directie gaat daarin mee. De productie gaat nog door tot 30 juni. Ten vroegste begin april zouden de eerste ontslagen vallen. Het sociaal plan is net iets minder goed dan in 2009. We zullen zien of de directie het personeel de komende zes maanden kan motiveren. De werknemers leggen zich met bloedend hart neer bij de sluiting. Het doet pijn voor het kwaliteits­volle personeel met zoveel expertise.’

Een achtjarig jongetje is gisterenoc­htend overleden na een val van een terras op de veertiende verdieping in de Gaucherets­traat in Schaarbeek. Vermoedeli­jk ging het om een ongeluk. De moeder van de jongen was ook thuis, maar zij kon nog niet worden ondervraag­d.

Het incident deed zich voor rond 9 uur ’s ochtends. De jongen was thuis omdat hij later op de dag nog een afspraak bij de dokter had. Hoe de jongen is kunnen vallen, blijft voorlopig onduidelij­k.

‘Het lijkt op dit moment het meest aannemelij­k dat het gewoon gaat om een ongeval’, zegt Denis Goeman, de woordvoerd­er van het Brusselse parket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium