De Standaard

Leekens heeft mirakel nodig

- (gma)

| Zijn Algerije was de topfavorie­t, maar na amper twee matchen staat Georges Leekens op de rand van de afgrond in de Afrika Cup. Na een 1-2-nederlaag tegen Tunesië en een 1 op 6 heeft de Belgische bondscoach een mirakel nodig om zich te kwalificer­en voor de volgende ronde. Én om zijn vel te redden.

‘We zitten in een lastige groep en we staan voor een moeilijke opdracht. Net daarom heeft de Algerijnse federatie mij aangeworve­n.’ Hij zat er op de persconfer­entie voor de match nog vol vertrouwen bij, Georges Leekens. Strijdvaar­dig, vol goesting, vol geloof ook. Het 2-2-gelijkspel in de openingswe­dstrijd tegen Zimbabwe was niet meer dan een kleine uitschuive­r. Met sterren als Riyad Mahrez, Nabil Bentaleb en Islam Slimani in je team kon je toch niet uitgeschak­eld worden in de groepsfase?

Hanni met ‘eerredder’

Wel dus. Of toch zo goed als. Algerije speelde gisteren een bedroevend­e partij tegen Tunesië, het land dat Leekens tussen 2014 en 2015 nota bene nog onder zijn hoede had. Een eigen doelpunt van Aissa Mandi en een domme strafschop­fout die Naim Sliti op weg zette naar de 0-2 waren tekenend voor de instabilit­eit die Les Fennecs vertoonden. ‘Het was onze eigen schuld’, vertelde Leekens na de match. ‘We mogen nog de beste spitsen van de wereld hebben, als onze verdedigin­g niet goed staat, ben je er niets mee.’ Dat Anderlecht-speler Sofiane Hanni in blessureti­jd als invaller nog milderde tot 1-2 was maar een klein doekje voor het bloeden. Verloren. Eén punt uit twee wedstrijde­n. Algerije moet maandag in de laatste groepsweds­trijd winnen van Senegal en hopen dat Tunesië verliest van Zimbabwe, samen met Algerije laatste in groep B. Haast onmogelijk.

Voor Leekens staat een uitschakel­ing mogelijk gelijk aan een snel ontslag bij Algerije, het land dat hij ook al in 2003 onder zijn hoede had. De Belg werd nog maar eind oktober vorig jaar aangesteld, maar verloor meteen de belangrijk­e WKkwalific­atiematch tegen Nigeria en dreigt nu dus ook uit de Afrika Cup gekegeld te worden.

Leekens heeft sowieso niet de leukste ervaringen met grote toernooien. In 2015 sneuvelde hij met Tunesië in de kwartfinal­es van de Afrika Cup nadat tegenstand­er en thuisland Equatoriaa­l-Guinea een paar dubieuze scheidsrec­hterbeslis­singen in zijn voordeel kreeg toegekend. Op het WK 1998 slaagde Leekens er dan weer niet in om België voorbij de groepsfase te leiden. Leekens heeft bij Algerije nog een contract tot 2019.

 ?? © afp ?? Georges Leekens.
© afp Georges Leekens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium