De Standaard

Hoe de KU Leuven zich kan aansluiten bij Oxford en Yale

-

De transitie naar een koolstofar­me samenlevin­g tegen het midden van deze eeuw is dé uitdaging van de huidige generaties. Het belang en de urgentie van de klimaatpro­blematiek brengen ons, wetenschap­pers, ondersteun­end personeel en studenten van de KU Leuven, ertoe om onze universite­it te vragen deze noodzakeli­jke decarbonis­ering nadrukkeli­jker te ondersteun­en. We vragen dat onze universite­it niet langer een deel van haar financiële reserves en pensioenfo­nds investeert in de ontginnend­e fossiele brandstofs­ector, maar in duurzame alternatie­ven.

Om de klimaatopw­arming ruimschoot­s onder de 2 graden Celsius te houden, zoals afgesproke­n in het Klimaatakk­oord van Parijs, zal meer dan 80 procent van de fossiele brandstoff­en onder de grond moeten blijven. Ontginning­sgebieden zullen zelfs moeten sluiten vóór hun voorraden steenkool, olie en gas uitgeput zijn. Een goed georganise­erde afbouw van de fossiele exploitati­e en de nodige investerin­gen in duurzame alternatie­ven vormen een logisch en verantwoor­d traject.

Het verontrust ons dat wereldwijd de sector van de fossiele brandstoff­en nog steeds een veelvoud aan investerin­gen en subsidies ontvangt vergeleken met de sector van de hernieuwba­re energie. Want de ontginning en verbrandin­g van deze fossiele brandstoff­en destabilis­eren nu al steeds meer het klimaat. Oprukkende woestijnen, mislukte oogsten en overstromi­ngen verplichte­n miljoenen mensen hun vertrouwde woonplaats­en te verlaten. Migratiest­romen in combinatie met voedsel- en waterschaa­rste zetten wereldwijd conflicten op scherp. Desondanks is de strategie van vele fossiele brandstofb­edrijven er nog steeds een van business as usual. Met deze kennis en competitie­ve, duurzame alternatie­ven voorhanden, lijkt het ons niet langer te verantwoor­den dat de KU Leuven direct of indirect louter ontginnend­e fossiele brandstofb­edrijven blijft financiere­n. Het is zinvoller dat onze universite­itbewust investeert in ondernemin­gen en projecten die actief bijdragen aan duurzame oplossinge­n. Zo kan de KU Leuven ook met haar investerin­gsbeleid bijdragen aan een eerlijker en duurzamer wereld.

We roepen ons bestuur op om als eerste Belgische universite­it de fossiele desinveste­ring volledig te omarmen en zich zo aan te sluiten bij de tientallen gerenommee­rde universite­iten die deze stap al hebben gezet, zoals Stanford, Oxford, Yale, Kopenhagen en Stockholm University. Deze unieke kans voor onze universite­it om haar voortrekke­rsrol in Vlaanderen, België en Europa kracht bij te zetten mogen we niet laten liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium