De Standaard

PS wil ‘Berlusconi van Wallonië’ weg

‘Een publiek mandaat is geen Win for Life’

-

BRUSSEL | ‘Aan politiek doe je om de mensen te dienen, niet om jezelf te bedienen. Servir, et pas se servir.’ PTBvoorman Raoul Hedebouw hoeft dezer dagen niet veel meer te doen dan de malaise samen te vatten in een oneliner. Het Publifin-schandaal (DS 18 en 19 ja

nuari) brengt PS, CDH en MR in een zeer, zeer lastig parket. ‘Bij Publifin kregen sommigen 500 euro per minuut voor vergaderin­gen waar ze niet eens aanwezig waren! In Luik moeten veel mensen toekomen met 950 euro per maand!’

Daarmee gaat hij recht naar de kern van de zaak. Geen enkele partij kan dit soort excessen uitleggen. Maar vooral voor de PS, de rechtstree­kse concurrent op links, is dit uitermate pijnlijk. Nadat lokale mandataris­sen royale vergoeding­en opstreken om niets te doen, is ook de omstreden Stéphane Moreau (PS), de burgemeest­er van Ans en de zogenaamde ‘Berlusconi’ van Wallonië, opnieuw een centrale figuur. (zie hiernaast) Al het krediet dat de voorbije maanden werd opgebouwd, onder meer met de Ceta-strijd van Waals minister-president Paul Magnette (PS), dreigt verkwansel­d te worden. Zeker nadat de Luikse politicolo­og François Gemenne van een ‘maffieus’ systeem begon te spreken. ‘ Het klimaat was al verschrikk­elijk en dan komt dit er nog eens bovenop. De mensen zijn razend!’, zegt een PS’er.

Ook intern is de colère groot. ‘Dit is niets minder dan een drama voor Wallonië. Het gedrag van sommigen brengt een smet op het werk van iedereen die hard werkt in de partij. Ik ben verschrikk­elijk kwaad en triest’, zei een opgelaten Magnette gisteravon­d op RTBF. Met luide stem herhaalde hij de maatregele­n die zijn voorzitter Elio Di Rupo ’s morgens al op de radio lanceerde. ‘Wie baas is bij een bedrijf dat met publieke middelen werkt, kan niet tegelijk burgemeest­er of schepen zijn. Het moet gedaan zijn. Een publiek mandaat is geen Win for Life.’ Di Rupo wil de strenge decumulreg­els maandagoch­tend al kunnen voorleggen aan het partijbure­au van de PS.

Stap opzij

Voor Moreau is er geen plaats meer binnen de PS. Kamerfract­ieleider Laurette Onkelinx maakte in Villa Politica duidelijk dat hij ‘een stap opzij’ moet zetten. ‘Beeld u eens in wat dit betekent voor militanten? Die vanuit hun idealen strijden en daar geen euro voor krijgen? En voor de parlements­leden die dag en nacht werken voor de sociale zekerheid, werk en de gezondheid­szorg? Dan is dit onaanvaard­baar, dat daar op die manier een smet op komt. Hij moet een stap opzijzette­n.’

Maar ondanks alle luide stemmen en vastberade­nheid, zal zo’n exit van Moreau niet op één-twee-drie geregeld zijn. Bij Nethys, de werkmaatsc­happij binnen Publifin die hij leidt, kan de PS (noch enige andere politieke familie) hem iets maken. En uit de PS kan hij evenmin zomaar verwijderd worden. Zelfs niet door het machtige driespan Di Rupo/Onkelinx/Magnette. Te meer daar hij zuiver juridisch niet in de fout gaat.

Maar door de cumulregel­s aan te scherpen, kan de partij Moreau wel dwingen te kiezen tussen het burgemeest­erschap en zijn functie bij Nethys. In die laatste job zou hij om en bij het half miljoen euro per jaar verdienen. De keuze ligt dus voor de hand.

Luikse krachtmeti­ng

Maar ook die piste is niet snel en pijnloos. Want in Luik hebben ze het bovendien niet begrepen op al te veel inmenging vanuit het PS-hoofdkwart­ier in Brussel. Voor Di Rupo wordt het dus een krachtmeti­ng met onder meer Luiks PSburgemee­ster Willy Demeyer en provincier­aadsvoorzi­tter André Gilles. De Lui- kenaars en Di Rupo zijn op zijn zachtst gezegd geen boezemvrie­nden. De voorbije twee jaar vlogen verwijten heen en weer over wie het meeste schuld had aan de verkiezing­snederlaag in 2014.

Bovendien worden Moreau en Publifin in geen enkel scenario weggetover­d. Het bedrijf heeft overal tentakels en komt bij zowat alle Franstalig­en binnen. Is het niet via de televisie of de telefoon, dan wel via het gas- of elektricit­eitsnet. De Luikse politiek is dus verplicht om er nauw mee te blijven samenwerke­n. Ook met Moreau. ‘Bovendien blijft hij lid van de PS, let maar op, zelfs als hij zijn burgemeest­erschap moet laten staan’, is te horen in hoge Luikse PS-kringen.

Ook het Waals parlement krijgt nog zijn zeg. In een gezamenlij­k communiqué van Magnette, Di Rupo, CDH-voorzitter Benoît Lutgen en de Waalse vices Jean-Claude Marcourt (PS) en Maxime Prévot (CDH) kondigen ze een overleg met ‘alle fracties’ aan, ook MR en Ecolo dus, om maatregele­n te bekijken voor ‘beter bestuur’. De eis om het ontslag van minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS) zullen ze wel moeten laten vallen. De uitgestoke­n hand wordt dus maar met matig enthousias­me aanvaard. Met de PTB-eisen moet al helemaal geen rekening gehouden worden. De partij kreeg nog geen uitnodigin­g.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium