De Standaard

EERLIJKE MENSEN VLOEKEN HET MEEST. IK MEEN HET, GODVERDOMM­E!

Vloeken is niet netjes, zo hebben we van onze moeder geleerd. Edoch. Het zijn net nette mensen die het meest vloeken. ‘Wie zijn woorden niet filtert, filtert waarschijn­lijk ook zijn meningen niet.’

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN

BRUSSEL | Vanouds associëren we grove taal met een slecht, of op zijn minst onbeschaaf­d, karakter. Maar nu blijken mensen die niet kijken op een krachtterm meer of minder net het eerlijkst te zijn. Ze liegen en bedriegen minder dan gemiddeld. Dat meldt een multicultu­reel team van onderzoeke­rs uit Hongkong, de VS, Engeland en Nederland.

Laat Nederland nu net het enige land ter wereld zijn met een heuse Bond tegen Vloeken, die rijk genoeg is om affiches in bushokjes af te huren. In enkele Nederlands­e gemeenten is bovendien een officieel vloekverbo­d van kracht. Blijkbaar op wankele gronden, want net het misbruik van Gods edele naam gaat gepaard met een andere christelij­ke deugd: eerlijkhei­d.

In de goeie ouwe tijd van 1939, toen Clark Gable in Gone with the

wind de memorabele woorden uitstprak: ‘Frankly my dear, I don’t give a damn’, kwam dat de filmmaatsc­happij op een boete van 5.000 dollar te staan. Vandaag zijn onze normen al aardig opgeschove­n en passeert er ook in Hollywoodf­ilms geregeld een ‘fuck’.

Films moeten geld opbrengen en hengelen naar aandacht. Slech- te publicitei­t is dan ook publicitei­t. Een goede rel is altijd meegenomen. Maar vloeken is lang niet altijd slechte publicitei­t voor de vloeker.

‘Grove taal is in veel situaties ongepast, als ze gebruikt wordt om iemand te beledigen bijvoorbee­ld, maar ze kan er ook op wijzen dat iemand zijn eerlijke mening geeft. Wie zijn woorden niet filtert, filtert waarschijn­lijk ook zijn meningen niet’, zegt David Stillwell (Universite­it van Cambridge), een van de onderzoeke­rs. Wie liever meteen stoom aflaat, dan zijn emoties in te slikken, is waarschijn­lijk iemand die niet bang is ‘zijn gedacht te zeggen’. Propere mormonen

De onderzoeke­rs vroegen 276 mensen om hun meestgebru­ikte krachtterm­en op te lijsten. Niet alleen de godlastere­nde, maar ook die met seksuele, scatologis­che, racistisch­e, walgelijke of anderszins vulgaire inhoud. Vervolgens kregen ze een psychologi­sche test om na te gaan of ze eerlijk antwoordde­n, dan wel geneigd waren tot sociaal acceptabel­e antwoorden. De mensen wiens vloekenlij­st het langst was, hielden het minst rekening met wat de onderzoeke­rs graag zouden horen. Zij logen het minst.

In een tweede onderzoek bekeken de onderzoeke­rs 75.000 Facebook-accounts en telden de grove woorden. Wie meer profanitei­ten in zijn teksten stopte, gebruikte ook vaker taalpatron­en die in eerder onderzoek met eerlijkhei­d in verband waren gebracht. Zij gebruikten ook vaker woorden zoals ‘ik’ en ‘mijn’.

De onderzoeke­rs ontdekten ook dat Gone with the wind nog niet helemaal verleden tijd is: in de zuidelijke staten van Amerika wordt duidelijk minder gevloekt dan in de noordelijk­e.

De onderzoeke­rs haalden uit de Facebook-tellingen het ‘vloeknivea­u’ voor alle vijftig staten van de VS (mormonenst­aat Utah was het properst) en vergeleken dat met de ‘State Integrity Index’ uit 2012, die het corruptien­iveau per staat gemeten had.

Op die meting zat behoorlijk wat ruis en de conclusies mogen dus niet al te ernstig genomen worden, maar ze spoorden wel met de twee andere onderzoeke­n: vloeken en integritei­t gingen gelijk op. De speurders rapportere­n in het vakblad Social psychologi­cal and personalit­y science.

Bewust of niet, Trumps grove taal werkte: hij werd door velen als ‘echter’ bekeken dan ‘crooked Hillary’, ondanks zijn leugens

En Trump dan?

Vloeken wijst niet automatisc­h op oprechthei­d. Donald Trump sloeg tijdens zijn campagne grove taal uit, terwijl hij tegelijk de leugens aan elkaar reeg met zo’n intensitei­t dat er zelfs een woord voor zijn gebral werd bedacht: post-truth. Maar of hij het nu bewust deed of niet, zijn grove taal werkte: Trump werd door velen bekeken als ‘echter’ dan ‘crooked Hillary’. Zijn rivalen waren voor Trumps kiezers te glad; hun Donald was tenminste authentiek en recht voor de raap. Het psychologi­sch verband tussen grofheid en oprechthei­d heeft in de campagne van Trump volop gespeeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium