De Standaard

SCHOLEN WACHTEN BEST NIET OP BRUSSEL

-

Wees niet verbaasd als er geen bakkers, slagers of bouwvakker­s meer zijn

De hervorming van het secundair onderwijs zorgt al een week voor hevige reacties. De verwachtin­gen waren lang hooggespan­nen. Om te voorkomen dat te veel leerlingen zonder diploma zouden uitstromen en om het watervalsy­steem tegen te gaan moest de studiekeuz­e worden uitgesteld en moesten de schotten tussen ASO, TSO en BSO weg. Laat dat nu net twee dingen zijn die in de hervorming niet zitten. En dat wordt door een deel van het onderwijsv­eld erg kwalijk genomen.

In de hervorming zit het technisch en vooral het beroepsond­erwijs duidelijk in de verdrukkin­g. De structuur ASO, TSO, BSO dateert uit de jaren vijftig van vorige eeuw en is gebaseerd op het intussen terecht afgeschaft­e onderschei­d tussen arbeiders en bedienden. Dat onderschei­d laten bestaan is geen verstandig­e keuze. Want de indruk blijft bestaan dat de ‘ besten’ in het ASO zitten en dat het BSO voor de ‘losers’ is. Dat er geen bakkers en slagers meer zijn en vacatures in de bouw niet kunnen worden ingevuld, moet niet verbazen, als je als maatschapp­ij er niet in slaagt de boodschap te geven dat wie hiervoor kiest, even waardevol is als wie dokter wil worden. Er is duidelijk klassiek en behoudsgez­ind gekozen en te weinig gericht op de arbeidsmar­kt. In het parlement wordt op ditzelfde moment het debat over de eindtermen gevoerd. Als de politiek even conservati­ef beslist, dan zal kennis vergaren nog altijd toppriorit­eit nummer één zijn en zal competenti­es vergaren nauwelijks gevalorise­erd worden.

Nochtans blijkt uit de laatste inschrijvi­ngscijfers van hogeschole­n en universite­iten dat steeds meer leerlingen voor de hogeschool kiezen. Vanwege het zalmprinci­pe – eerst proberen op de hogeschool en dan kunnen we nog naar de universite­it – maar ook omdat hogeschole­n meer arbeidsger­ichte opleidinge­n aanbieden en de meeste universite­itsopleidi­ngen – zeker de academisch­e bacherloro­pleidingen – nog te veel gericht zijn op abstracte kennis vergaren.

Zit er niets goeds in de hervorming? Toch wel. Dat een kwart van de studierich­tingen verdwijnt, leidt tot een rationeler aanbod. Gemeenscha­ppelijke leerplanne­n maken dat er makkelijke­r van de ene school naar de andere overgestap­t kan worden.

Misschien moeten scholen zich niet te veel blindstare­n op wat de politiek beslist heeft en niet wachten op Brussel om maatregele­n te nemen die het watervalsy­steem tegengaan en die erop gericht zijn dat jongeren een keuze vóór iets in plaats van tegen iets maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium