De Standaard

Geen assisen voor verdachten Kasteelmoo­rd

-

Van de vijf verdachten in de Kasteelmoo­rd kreeg vrijdag alleen de zoon Peter Gyselbrech­t (37) vrijdag goed nieuws: hij riskeert niet langer een celstraf. De andere vier – ‘opdrachtge­ver’ André Gyselbrech­t (65), tussenpers­oon Pierre Serry (64), ronselaar Evert De Clercq (51) en uitvoerder Roy Larmit (37) – hoopten op een assisenpro­ces met een milde volksjury. In plaats daarvan zijn het drie rechters. Saelens werd vermoord op 31 januari 2012. De moord werd door vader André Gyselbrech­t beraamd, luidt de stelling van het Brugse gerecht. Maar zijn zoon had daar volgens de Gentse kamer van inbeschuld­igingstell­ing geen hand in. Hij werd buiten vervolging gesteld.

Drie profession­ele rechters zullen oordelen over de rol van vader Gyselbrech­t en de drie andere verdachten. Het viertal heeft alvast één voordeel: ze kunnen geen levenslang­e celstraf krijgen. De maximumstr­af bedraagt dertig jaar. Het proces begint wellicht na de zomer.

‘We hebben garanties gekregen dat we getuigen kunnen oproepen’, zegt advocaat Walter Damen, die Pierre Serry verdedigt.

Volgens Jan Leysen, advocaat van de ouders van Stijn Saelens, heeft de KI zich niet laten leiden door ‘het volk’. Daarmee verwijst hij naar de supporters­kern van dokter Gyselbrech­t, die tijdens vorige zittingen met spandoeken pleitte voor een assisenpro­ces.

Persrechte­r Martin Minnaert benadrukt dat de procedure even grondig zal worden gevoerd. ‘Drie rechters zullen het hele dossier lezen, 60.000 pagina’s, terwijl in een assisenpro­ces de jury het hele onderzoek mondeling te horen krijgt.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium