De Standaard

‘Trump is een bedrieger, maar hij zal falen’

-

| George Soros, 86 jaar en onmetelijk rijk, is een vaste waarde op het Wereld Economisch Forum. Elk jaar organiseer­t hij een evenement om zijn inzichten te delen met andere Davos-gangers, maar dit jaar maakte hij er iets speciaals van. Meer dan honderd journalist­en werden uitgenodig­d voor een diner met de miljardair, in een van de chique hotels in het alpenstadj­e. Voorafgaan­d stuurde hij elke invité een essay op van zijn hand. Het evenement werd live uitgezonde­n door Bloomberg TV.

De tijd heeft vat gehad op Soros’ fysiek, maar niet op zijn scherpzinn­igheid. De man die van ‘open samenlevin­gen’ zijn handelsmer­k heeft gemaakt, was vernietige­nd voor Trump. ‘Met zijn presidents­chap drijven de Verenigde Staten af in de richting van een dictatuur en een maffiastaa­t.’

Al zal het zover niet komen, denkt Soros, want hij blijft vertrouwen hebben in de grondwet en het Congres. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Trump zal falen. Hij heeft totaal niet nagedacht over zijn beleid en spreekt zichzelf permanent tegen.’ De VS gaan hoe dan ook een erg moeilijke periode tegemoet, met veel verdeeldhe­id en onderlinge strijd tussen politieke clans.

Voor Europa is dat geen goed nieuws, betoogde hij. ‘De toenaderin­g tussen Trump en Poetin is een gevaar voor Europa. Zeker nu de EU dreigt te desintegre­ren als gevolg van de Brexit.’ Het gevolg zal zijn dat China een nieuwe rol krijgt op het wereldtone­el. Een ontwikkeli­ng waar ook de Chinese president Xi Jinping op alludeerde in Davos. ‘Trump heeft meer gedaan om China salonfähig te maken voor de internatio­nale gemeenscha­p dan het Chinese regime zelf’, zegt Soros.

Het is in het belang van de internatio­nale gemeenscha­p om China serieus te nemen, vindt hij, en vooral in het belang van Europa. Zowel Europa als China wordt immers afgedreigd door Trump. Het afspringen van het Amerikaans-Aziatische handelsver­drag TPP, waar China niet bij betrokken was, maakt de rol van Peking nog belangrijk­er. China is meteen in het gat gesprongen door een pan-Aziatisch verdrag op poten te zetten, het RCEP. ‘Dat zou een perfecte handelspar­tner zijn voor de EU, ook al omdat andere Aziatische landen daarin een tegenwicht vormen voor China.’

Soros houdt ernstig rekening met Trumps dreiging om een handelsoor­log te ontketenen. ‘Als Trump een eerste stap zet, kan Xi het zich niet veroorlove­n om dat te negeren. Ook hij is immers betrokken in een interne machtsstri­jd. En als er eenmaal een echte handelsoor­log uitbreekt, wie weet wat dan de gevolgen zullen zijn voor de wereld. Ik zie de toekomst heel somber in’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium