De Standaard

Zelfs als er geen ongelukken gebeuren, is het nodig dat de overheid veel transparan­ter is over het gedwongen terugkeerb­eleid, zegt

Etienne Vermeersch.

-

YVES DELEPELEIR­E Moraalfilo­soof Etienne Vermeersch (UGent) gaf zijn naam aan de twee commissies die na de dood van de Nigeriaans­e Semira Adamu in 1998 het gedwongen terugkeerb­eleid evalueerde­n en aanbevelin­gen formuleerd­en. Sindsdien verloopt de gedwongen terugkeer van vreemdelin­gen volgens een stappenpla­n. Dat komt erop neer dat de politie alleen binnen welomschre­ven beperkinge­n dwang mag gebruiken.

‘Ik heb mij destijds geboeid naar het vliegtuig laten brengen om te ervaren wat zo’n repatriëri­ng inhoudt’, zegt Vermeersch. ‘Ik heb ook gezien hoe hevig uitgewezen mensen zich soms verzetten.’ De opdracht liet zo’n diepe indruk op hem na, dat hij er de jongste jaren liever niet meer op terugkwam.

Na de reeks ‘ Exit België’ in De Standaard wil hij dat wel. ‘Een relevant werkstuk waar ik u dankbaar voor ben’, zegt hij. ‘Wat u schrijft over de omerta en het gebrek aan transparan­tie, is waar. Ik heb dingen gelezen die ik nog niet wist.’ Maar eerst moet Vermeersch iets anders van het hart.

‘Ik vind het niet correct om te zeggen dat gezinnen met militaire vluchten worden teruggestu­urd. Het gaat om beveiligde vluchten met toestellen die eigendom zijn van de luchtmacht, maar er is niets militairs aan die type vliegtuige­n. De begeleidin­g aan boord gebeurt bovendien door politieage­nten, niet door militairen.’

‘De commissie heeft alleszins nooit gezegd dat het niet mag. Soms gaat het niet anders.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium