De Standaard

De Franse Socialisti­sche Partij kiest zondag haar De keuze is groot, maar de concurrent­ie is nog véél groter. Als de peilingen kloppen, is het voor de PS zelfs een strijd die bij voorbaat verloren lijkt.

Voor de presidents­verkiezing­en. kandidaat

-

FRANK RENOUT

| Ruim een week geleden voerden de zeven linkse kandidaten hun eerste televisied­ebat. Het ging over de inhoud, zeker, maar er hing vooral een donkere schaduw over het debat: die van hun leider, de linkse president François Hollande.

Hij is impopulair, hij wil niet herkozen worden, maar hij was de afgelopen jaren wel aan de macht. Vijf van de zeven kandidaten zaten in zijn regering. Op tv moesten de politici zich in allerlei bochten wringen. Ze wilden ‘hun’ Hollande niet keihard afvallen, maar ze wilden zich natuurlijk ook distantiër­en van de onpopulair­e president.

Vorige week zondag werd het tweede tv-debat georganise­erd. En opnieuw waarde er een spook rond: dat van Emmanuel Macron. De onafhankel­ijke links-liberale kandidaat is de nieuwe publieksli­eveling en tijdens het debat ging het vaak over hém. Op tv moesten de 7 deelnemers opnieuw koorddanse­n. Ze namen afstand van ‘tegenstand­er’ Macron, maar om electorale redenen wel weer met mate: hun ‘linkse collega’ is populairde­r dan zijzelf.

En afgelopen donderdag was er dan het derde tv-debat tussen de zes mannen en één vrouw die namens de Socialisti­sche Partij (PS) kandidaat willen zijn. En voor de derde keer hing er wéér een donkere wolk boven het debat. Onderzoeks­instituut Cevipof publiceerd­e die dag een groot kiezersond­erzoek, met als conclusie: ‘De Socialisti­sche Partij staat buitenspel bij de presidents­verkiezing­en, welke kandidaat het ook wordt.’

Het zijn tragische weken voor de Franse socialiste­n. Alle specialist­en zeggen dat het uitgeslote­n is dat Frankrijk opnieuw een socialisti­sche president krijgt. De onvrede over de politiek van Hollande sinds 2012 is te groot.

De campagne die de zeven kandidaten voeren, biedt daarom een treurige aanblik. De kandidaten reizen het hele land door, spreken zalen toe, verschijne­n aan de lopende band op radio en televisie, maar het is een gevecht tegen de bierkaai. Het lijkt een strijd waarvan iedereen al weet dat het einddoel niet wordt gehaald.

Ex-premier Manuel Valls is één van de kandidaten. Hij wordt door de Fransen wél gezien als iemand met de potentiële uitstralin­g van een staatshoof­d, maar hij wordt vooral ook verantwoor­delijk gehouden voor het beleid van de afgelopen jaren.

Twee andere kandidaten, Arnaud Montebourg en Benoît Hamon, waren beiden ministers onder Hollande, maar hebben veel duidelijke­r en al eerder afstand genomen van het regeringsb­eleid. Allebei bepleiten ze een radicalere linkse koers.

Maar in Frankrijk is het politieke epicentrum juist opgeschove­n naar rechts, om internatio­nale redenen die met kiezerssen­timenten en globaliser­ing te maken hebben (zie de Brexit en Donald Trump) en om puur binnenland­se redenen (onder meer de impopulari­teit van Hollande).

De Socialisti­sche Partij heeft eigenlijk nog maar één serieuze politieke tegenstand­er aan de linkerkant: Jean-Luc Mélenchon, oprichter van de links-radicale Parti de Gauche en presidents­kandidaat namens zijn nieuwe beweging, La France Insoumise ('Opstandig Frankrijk'). Het is uitgeslote­n dat Mélenchon de presidents­verkiezing­en wint, maar hij kan wel degelijk een flink deel van de kiezers wegsnoepen bij de socialiste­n.

Alle andere serieuze tegenstan- ders van de PS bevinden zich rechts van de partij.

Emmanuel Macron, die zijn eigen beweging ‘En Marche’ leidt, staat dicht bij de sociaaldem­ocraat Valls, maar weer ver af van de links-radicale Montebourg en Hamon.

Macron wil een sociaal beleid combineren met liberale economisch­e maatregele­n. Daarmee kan hij kiezers van links, van het centrum en van rechts naar zich toe trekken.

Probleem één voor de PS ligt daarmee op tafel: er zijn véél linkse kandidaten. Door een versnipper­ing van de stemmen over al die linkse kandidaten, daalt de kans op een overwinnin­g van één van hen. Het is niet voor niets dat zelfs binnen de Socialisti­sche Partij nu stemmen opgaan om dan desnoods maar Macron te steunen.

Het tweede probleem voor de PS zijn de grote concurrent­en aan de rechterkan­t van het politieke spectrum. In alle peilingen gaan de extreemrec­htse Marine Le Pen en de conservati­eve François Fillon nu aan kop, en met grote voorsprong.

Le Pen stond met thema's als immigratie en veiligheid electoraal al stevig in haar schoenen, maar surft nu ook nog mee op de internatio­nale afkeer van ‘de elite’. Fillon scoort in onzekere tijden van crisis en moslimterr­eur goed met zijn verwijzing­en naar traditione­le katholieke normen en waarden.

Morgen wordt gestemd voor een socialisti­sche kandidaat bij de presidents­verkiezing­en die over drie maanden worden gehouden. Een week later wordt er een tweede en beslissend­e stemronde gehouden. En alle zeven kandidaten voeren tegen beter weten in gewoon campagne – met hier en daar een donker wolkje en af en toe een spook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium