De Standaard

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zit halverwege zijn mandaat. In plaats van achteruit te kijken, legt hem twee uitdaginge­n voor.

-

Het contrast met andere landen is groot. Het lijkt mij de taak van de minister van Financiën, zeker als die zoals jij over een doctoraat in de economisch­e wetenschap­pen beschikt, om de modellen die gebruikt worden en het hele begrotings­proces in de schoot van de regering fundamente­el bij te sturen.

Een tweede belangrijk­e uitdaging is een drastische aanpak van de fiscalitei­t. Een van jouw stokpaardj­es is een hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ngen. Je pleit voor een substantië­le verlaging van het tarief, waarbij de impact op de begroting gecompense­erd moet worden door te schrappen in de talrijke belastingk­ortingen. Je hebt opnieuw gelijk! Het systeem is vandaag totaal niet transparan­t, oneerlijk en inefficiën­t. Sommige bedrijven slagen erin om nauwelijks belastinge­n te betalen door creatief te boekhouden. Vooral kmo’s zijn daar het slachtoffe­r van. Zij moeten inleveren op hun winstmarge­s om competitie­f te blijven.

De oplossing is inderdaad de aftrekpost­en vermindere­n, in combinatie met een lager tarief. Dat is transparan­ter, de fiscale controles zullen minder kosten, bedrijven moeten minder fiscale spitstechn­ologie gebruiken en de overheid zou de belastingo­pbrengsten beter moeten kunnen voorspelle­n. Ik hoop wel dat dit geen gat in de begroting zal slaan. De methodes die gebruikt worden om het te becijferen, doen mij eerlijk gezegd het ergste vrezen.

Maar wat ik vooral hoop, is dat je met dezelfde overtuigin­g de wirwar aan belastinge­n op vermogensw­insten zal aanpakken. Die zijn vandaag ook fundamente­el oneerlijk en economisch inefficiën­t. Bedrijven die winsten (na vennootsch­apsbelasti­ngen) aan de eigenaars uitkeren, zoals de meeste van onze kmo’s, betalen daar 30 procent roerende voorheffin­g op. Wie daarentege­n zijn winsten in het bedrijf oppot (waardoor het vaak niet in de economie terechtkom­t) en het op een dag met een meerwaarde van de hand doet, ontloopt de belastinge­n. Wie zijn kapitaal in vastgoed en kunst belegt of op spaarboekj­es parkeert, betaalt ook geen (of nauwelijks) belastinge­n op de winsten. Dat weegt op de economie. In tegenstell­ing tot aandelenka­pitaal voor bedrijven, leveren duurdere stenen en kunst immers geen jobs op.

Er is geen enkel argument voor deze ongelijke fiscale behandelin­g, die nota bene groter en schadelijk­er is dan de bestaande verschille­n in de vennootsch­apsbelasti­ngen. Vooral kleinere bedrijven en zelfstandi­gen zijn er opnieuw het slachtoffe­r van. Zij moeten het gevecht met andere bedrijven aangaan met de handen op de rug gebonden, en dat weegt op de appetijt om te ondernemen.

De meest voor de hand liggende oplossing is een dual income tax. Het principe, dat al bestaat in de Scandinavi­sche landen, is zeer eenvoudig. Arbeid en vermogen worden apart belast. Voor arbeidsink­omsten verandert er niets. Maar in plaats van de huidige fiscale koterijen en aparte tarieven voor inkomsten uit vermogen, worden zij nu samengetel­d en op dezelfde manier belast: spaarboekj­es, obligaties, vastgoed, dividenden, meerwaarde­n op aandelen, enzovoort. Dat kan al dan niet met een belastingv­rije sokkel. Het is perfect mogelijk om deze hervorming te doen zonder dat de globale belastingd­ruk stijgt. Door de grotere belastingb­asis zal dit neerkomen op een significan­te daling van het bestaande tarief (roerende voorheffin­g), net zoals je van plan bent met de vennootsch­apsbelasti­ngen!

Het systeem met een enkel tarief is zeer transparan­t, wat het moeilijker maakt om de belastinge­n sluipend te verhogen, terwijl de belastingi­nkomsten voorspelba­arder worden. Bij een dual income tax zal ook het geld dat vandaag op spaarboekj­es geparkeerd staat of in stenen zit, geactiveer­d worden. Er zal massaal geld naar aandelen en bedrijven stromen.

Als je intellectu­eel eerlijk bent en ondernemen echt wil aanmoedige­n, dan hervorm je niet alleen de vennootsch­apsbelasti­ngen, maar ook de belastinge­n op vermogensw­insten. Zelfs al komt dit voorstel van een coalitiepa­rtner.

Ik wens je veel succes met deze twee uitdaginge­n en kijk uit naar het eindrappor­t in 2019. Met hartelijke groet, Gert Peersman

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium