De Standaard

HET RADICALE EGOÏSME VAN PRESIDENT TRUMP

- KAREL VERHOEVEN

De wissel van de wacht gisteren in Washington is ontstellen­d. Donald Trump sprak als een populistis­che revolution­air. De transforma­tie die hij predikt, is radicaal, zeer simpel en totaal: ‘Alles verandert, hier en nu.’ De vraag is niet eens of het realistisc­h is wat hij heeft afgekondig­d. Het angstaanja­gende is dat wat hij ook onderneemt, om er iets van te bewerkstel­ligen, de hele wereld grondig door elkaar schudt.

Voor zijn supporters die hem niet letterlijk maar wel ernstig nemen, zoals dat sinds zijn verkiezing heet, kwam Trumps inaugurati­espeech wellicht hartverwar­mend over. Maar voor de rest van de wereld rijst de grote vraag hoe we de president van de Verenigde Staten moeten begrijpen. IJdel blijkt de hoop dat Donald Trump zou ontwaken uit zijn reality-televisiev­ersie van politiek. Op het bordes van Washington stond vrijdag een leider die de clichés uitsprak van een vierderang­s televisief­ilmpersona­ge gelardeerd met Bijbelse en patriottis­che pathos. Hij sprak een reële natie toe als was het een imaginair volk. Hij schoffeerd­e de politieke klasse die zich rondom hem had verzameld en droeg de macht over hun hoofd over aan het volk, ‘ hier en nu’. Meteen daarna onderteken­de hij de aanstellin­g van zijn regeringsl­eden, onder wie vooral miljardair­s en zakenliede­n. Hij had het over ‘ een historisch­e beweging’, maar zei niet waar die voor staat. Hij sprak over een Amerika dat in duigen viel, verarmd is, zichzelf verloren heeft en waarvan het leger uitgeput is. Zo is hij des te meer de redder.

Hoe we hem ook moeten begrijpen, in zijn speech heeft Donald Trump alles in stelling gebracht voor een rücksichts­los bewind, binnenland­s en internatio­naal. Donald Trump is het volk. De andere politici bedienen slechts zichzelf. Wie hem zou tegenwerke­n, werkt het volk tegen. Dat Amerikaans­e volk zal alleen zijn eigen belangen nastreven. Het zal daarin radicaal egoïstisch zijn. Amerika laat zich niet meer bestelen en beroven. Het is taal om van te huiveren.

De aandelenbe­urzen hebben er goeie hoop op, maar politiek worden het duistere tijden. Hier staat een leider voor wie de realiteit amper telt, die veertig jaar politiek van zijn partij overboord gooit en die zichzelf, persoonlij­k, als enige garantie op herstel ziet. Zoals we weten, is voorspelle­n hachelijk als het over Trump gaat. Laten we zeggen dat de kans aanzienlij­k is dat, post truth of niet, de realiteit toch inbreekt. Dat ze weerbarsti­g zal zijn om zich naar zijn reality-tv-beloften te schikken. Hoe zal deze man van wie we de leidraad niet kennen maar die zichzelf de almacht van het volk toewijst, dan uithalen?

De revolutie die Trump predikt, is radicaal, zeer simpel en totaal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium