De Standaard

En als Samsung nu iemand neerknalt?

-

N iemand heeft het ooit treffender geformulee­rd dan Donald Trump, een jaar geleden ongeveer: ‘ Ik zou midden op Fifth Avenue iemand kunnen neerknalle­n, en ik zou er geen kiezers mee verliezen’. Het was maar een boutade, natuurlijk. En wiskundig gezien klopte het alleen als de persoon die hij neerknalde een Clintonste­mmer was. Maar inderdaad: sommige mensen geraken met alles weg. Vaak om redenen die we niet helemaal snappen.

Hoe zit dat bijvoorbee­ld met Samsung? Als ze smartphone­s verkopen die in brand vliegen, verliezen ze daar klanten mee? Amper, blijkbaar. Ja, het vorige kwartaal werd afgesloten met een winst die zo’n 2 miljard euro lager lag dan aanvankeli­jk ingeschat. Maar inmiddels is dat een vage herinnerin­g: voor het huidige kwartaal verwacht Samsung de hoogste winst in drie jaar. Dat heeft weliswaar vooral te maken met de verkoop van elektronic­aonderdele­n aan andere fabrikante­n en met wisselkoer­sen, maar toch: echt afgestraft wordt de fabrikant niet meteen voor zijn misser. Mag ik er u nog eens aan herinneren dat het een dubbele misser was? De Galaxy Note 7 werd van de markt gehaald, vervolgens werd de fout in enkele dagen tijd gevonden en ‘hersteld’, waarna de toestellen opnieuw werden verkocht – en weer in brand vlogen.

Maandag gaat Samsung eindelijk ‘onthullen’ wat er nu écht fout was met de Note 7. Ze slagen er zelfs in om daar enige suspense rond te laten groeien – het ruikt bijna naar een promotiest­unt, zoals Elon Musk voor elkaar kreeg met zijn exploderen­de raket. Ik vrees dat Samsung dicht bij de versie zal blijven die gespeciali­seerde media al hadden aangedrage­n: dat de Note 7 gewoon té extreem vooruitstr­evend was. Te veel, te snel en te dun. Je zou Samsung haast dánkbaar zijn dat ze bereid waren al die risico’s te nemen om voor ons de allerbeste smartphone te maken.

Oké, vlammende smartphone­s, het zal ons dus worst wezen. Maar wat als de baas van Samsung nu wordt gearrestee­rd voor pakweg corruptie? Laat ons zeggen: hij vliegt in de cel voor het omkopen van de president, om een twijfelach­tige businessde­al door te drijven. Wat gebeurt er dan? Dat hebt u deze week kunnen merken: niks! Dan verschijne­n op technologi­eblogs weer opgewonden geruchten over hoe fantastisc­h de Samsung Galaxy S8 zal worden. En zo dun!

Overigens: Lee Jae-yong is niet eens officieel de baas van Samsung, dat is zijn vader Lee Kun-hee. Maar die man is, na een hartaanval in 2014, door niemand meer gezien. Waarschijn­lijk ligt hij in coma. Tenzij hij dood is. Dus, nog even op een rijtje: smartphone­s die in brand vliegen, Vlammende smartphone­s, het zal ons blijkbaar worst wezen worden van de markt gehaald om te worden vervangen door smartphone­s die ook in brand vliegen. Een baas die al jaren in coma ligt. Een officieuze baas die gearrestee­rd is voor corruptie. En dan had ik die werknemers nog niet vermeld die overleden na blootstell­ing aan chemicalië­n – Samsung weigerde er info over te geven.

Kunt u zich voorstelle­n dat de baas van Apple wordt gearrestee­rd voor corruptie en dat iedereen braafjes Apple-producten blijft kopen? Nee, want de baas van Apple kennen we: Tim Cook. Haast iedereen heeft een mening over hem: heel keurige man, maar uiteraard wat minder kleurrijk dan zijn voorganger Steve Jobs. Maar de baas van Samsung kennen we niet, en dus interessee­rt hij ons ook niet. We hoeven geen mening over hem te hebben. En we vinden het niet erg als hij presidente­n omkoopt. Als zijn smartphone­s maar dun zijn.

Na een nachtje in de cel kregen advocaten Lee Jae-yong trouwens weer vrij. Voor het geval u met hem in zat. Lee Jae-yong, De grote baas van Samsung, vloog deze week een nacht in de cel. © afp

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium