De Standaard

17.000 hectare ‘tijdelijke natuur’ wacht op braakligge­nde bedrijfste­rreinen

- (wer)

Verkaveld Vlaanderen kan veel groener worden als het de natuur haar gang laat gaan op braakligge­nde bedrijfste­rreinen.

| Nu houden vele bedrijven zulke leegstaand­e terreinen angstvalli­g kaal met bosmaaiers of pesticiden, uit vrees dat de opschieten­de bomen of plantjes plots als ‘natuurgebi­ed’ worden beschouwd, waarna ze er op den duur niet meer mogen bouwen.

Eén voorbeeld: het zandwinnin­gsbedrijf Sibelco, dat in de Kempen op een aantal niet-gebruikte terreinen de natuur haar gang wil laten gaan. In ruil wil het van de overheid wel de verzekerin­g dat er geen problemen ontstaan als het die over twintig jaar nodig heeft.

‘En zo zijn er overal voorbeelde­n van grote bedrijfste­rreinen waar vandaag niets mee gebeurt’, zegt advocaat Hendrik Schoukens, gespeciali­seerd in milieurech­t. ‘Een buitenkans voor het verkavelde Vlaanderen.’

Een studie van de Vlaamse overheid schat dat 17.000 hectare in aanmerking komt als ‘tijdelijke natuur’. Omgerekend 25.000 voetbalvel­den.

Ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) is voorstande­r van tijdelijke natuur. Ze nodigt de milieuvere­nigingen uit om mee na te denken over een juridisch sluitend systeem. ‘In het verleden is al eens gebleken dat natuurvere­nigingen zulke “tijdelijke natuur” toch ter discussie stelden, nadat er ter plaatse Europees beschermde soorten werden gevonden.’

‘Maar laten we ook niet overdrijve­n: hoe groot is die kans?’, zegt advocaat Schoukens. zijn dat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium