De Standaard

Abortusboe­gbeeld tegen wil en dank

De vrouw in wier (schuil)naam in de VS het recht op abortus werd afgedwonge­n, heeft zelf nooit een abortus gehad. De laatste twintig jaar van haar leven ijverde ze zelfs ’pro life’.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

| Je hoeft geen Amerikaans­e feministe te zijn om een belletje te horen rinkelen bij ‘Roe vs. Wade’. Het arrest van het Amerikaans­e hooggerech­tshof uit 1973 in deze zaak legaliseer­de de facto abortus in de Verenigde Staten. Met zeven stemmen tegen twee oordeelde het hof dat het ‘recht op abortus’ besloten lag in het grondwette­lijke ‘recht op privacy’, en dat het dus niet beperkt of verboden mocht worden door deelstaten, tenzij die dat konden rechtvaard­igen met een dwingend belang. Het was waarschijn­lijk de meest controvers­iële beslissing die het hooggerech­tshof ooit nam. Tot vandaag wordt erover gediscussi­eerd.

Jane Roe heette in het echt Norma McCorvey (Wade was Henry Wade, de openbaar aanklager die de staat Texas vertegenwo­ordigde). Toen McCorvey in 1969, op haar 21ste, ongewenst zwanger geraakte van een derde kind, was ze arm, alcoholist­e, en gescheiden. Vrienden raadden haar aan te vertellen dat ze verkracht was. Dat was de enige manier waarop ze in Texas misschien een legale abortus kon krijgen.

Maar ze had geen enkel bewijs van een verkrachti­ng. Uiteindeli­jk belandde ze bij twee advocates, Linda Coffee en Sarah Weddington, die op zoek waren naar zwangere vrouwen die een abortus wilden. Bedoeling was hun recht op abortus voor de rechtbank af te dwingen. McCorvey zou later ooit zeggen dat ze gewoon een pion in hun strijd was geweest: ‘ Terwijl het enige wat ik eigenlijk wilde, een abortus was.’ Die zou ze zelf nooit hebben. De ene gerechteli­jke procedure volgde op de andere – tot lang na de geboorte van McCorveys ongewenste kind (dat ze net als haar tweede afstond voor adoptie). In 1973 belandde de zaak voor het hooggerech­tshof. Norma McCorvey woonde geen enkel proces zelf bij. Niet zo heel lang na het arrest van het hooggerech­tshof maakte ze zelf bekend dat zij ‘Jane Roe’ was, in 1994 schreef ze een eerste boek, ‘I am Roe’. Ze werkte toen in een abortuskli­niek. Tijdens een signeerses­sie voor dat boek leerde ze Flip Benham kennen, een ‘pro life’-dominee die zich met zijn anti-abortusgro­ep naast de abortuskli­niek gevestigd had. Hij noemde haar een babymoorde­naar. Hoewel de kliniek voortduren­d belaagd werd door anti-abortusdem­onstranten, geraakten Benham en McCorvey toch bevriend. Ze bekeerde zich tot het christendo­m, liet zich dopen en... werd uiteindeli­jk zelfs actief in de anti-abortusbew­eging. Norma McCorvey overleed zaterdag. Ze was 69.

Het arrest was waarschijn­lijk de meest controvers­iële beslissing die het hooggerech­tshof ooit nam

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium