De Standaard

Verovering WestMosul lastiger dan oosten

- (kdr)

Iraakse troepen hebben, met luchtsteun van de coalitie onder leiding van de VS, zondag het offensief tegen IS in West-Mosul ingezet. De naar raming 650.000 burgers dreigen het gelag te betalen.

| Het stadsdeel van Mosul, Iraks op een na grootste stad, ten oosten van de Tigris werd vorige maand al heroverd. West-Mosul is nu het laatste bastion van IS in Irak. Maar er wonen ook 650.000 burgers, van wie zeker de helft kinderen. Velen van hen zijn hier naartoe gevlucht vanuit het oosten.

De VN zijn bezorgd over het lot van die burgers. Tot 400.000 mensen zouden op de vlucht kunnen slaan door het offensief, want er is een tekort aan voedsel en brandstof in de stad, zei Lise Grande, de humanitair­e VN-coördinato­r voor Irak, aan het persbureau Reuters. Maar volgens de ngo Save the Children is vluchten voor veel families geen optie. Ze dreigen dan ofwel ‘geëxecutee­rd’ te worden door IS-strijders, of ten prooi te vallen aan sluipschut­ters of landmijnen. En als ze blijven, riskeren ze te verhongere­n.

De verovering van het westen wordt moeilijker dan die van Oost-Mosul. In het westen ligt de oude stad, met onder meer de Grote Moskee waar IS-leider al-Baghdadi in 2014 het ‘kalifaat’ uitriep. Het is er een wirwar van smalle straatjes, waar legervoert­uigen niet door kunnen. IS-strijders hebben er een netwerk van steegjes en tunnels aangelegd, zodat ze snel kunnen toeslaan en zich daarna verbergen onder de bevolking.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium