De Standaard

‘Dreigement­en over een Grexit, welke dreigement­en?’

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

| De ministers van Financiën van de eurolanden komen vandaag bijeen in Brussel. Ze bespreken onder meer de voortgang van de Griekse hervorming­en. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselblo­em liet vorige week al weten dat er geen besluit wordt genomen over de uitbetalin­g van de volgende tranche uit het steunpakke­t.

En ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, temperde gisteren de verwachtin­gen. ‘Dreigement­en (over een Grexit, red.)? Die heb ik nooit gemaakt’, antwoordde Schaüble op vragen van een reporter van de Duitse TV-zender ARD over eerdere verwijzing­en naar een Grexit.

De Duitse minister bleef opvallend diplomatis­ch. ‘Als Griekenlan­d de geplande hervorming­en uitvoert, zullen er geen problemen zijn. Als ze dat niet doen, wel. Maar ik ben optimistis­ch. Griekenlan­d zit op het juiste pad.’

Griekenlan­d en de Europese geldschiet­ers zijn in moeizame onderhande­lingen over het uitkeren van een nieuwe schijf van het steunprogr­amma van 86 miljard euro dat in 2015 was afgesproke­n. Volgens zijn eigen regels mag het IMF alleen steun geven aan landen die op den duur weer op eigen benen kunnen staan. De sleutelvra­ag is of je dat van Griekenlan­d nog kan zeggen, ook al maakt Athene volgens een omstreden en uiterst kritisch IMF-rapport duidelijke vorderinge­n.

Zonder akkoord dreigt een patstellin­g: Europa wacht op het IMF en het IMF wacht op Europa. En dat terwijl er vanaf maart in meerdere EU-landen verkiezing­en gepland zijn. De ultieme deadline voor een akkoord is juli, wanneer Athene vele miljarden aan schulden aan de ECB moet aflossen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium