De Standaard

ALS HET NETWERK CRASHT

-

Onze wereld is als een gigantisch netwerk op de rand van een catastrofa­le crash. De president van de Verenigde Staten tweet dat zijn eigen inlichting­endiensten illegaal geheime informatie over de communicat­ie van zijn campagnete­am met de Russische overheid aan The New

York Times hebben gelekt. Maar hij voegt eraan toe dat het allemaal ‘fake news’ is (lees dat nog een keer, langzaam).

De Russen, die zich via Wikileaks en met een online leger van trollen en bots in de Amerikaans­e verkiezing­en hebben gemengd, laten een spionagesc­hip een kijkje nemen in de Amerikaans­e onderzeeër­sbasis in New London, Connecticu­t.

Aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan maken Franse en Duitse politici zich zorgen over Russische inmenging in hun verkiezing­en. Maar hét verhaal in Europa is de implosie van ‘PewDiePie’ Kjellberg, de 27 jaar oude ster op Youtube die na geflirt met antisemiti­sme zijn deals met Google en Disney mag vergeten.

Een sluipmoord­enares vergiftigt op klaarlicht­e dag de broer van de Noord-Koreaanse dictator op de internatio­nale luchthaven van Kuala Lumpur. Ze draagt een T-shirt met het opschrift ‘LOL’, Laugh out loud, wie durft?

De mondialise­ring verkeert in crisis. Het populisme rukt op. Autoritair­e staten hebben de wind in de zeilen. Wat betekent het allemaal? Verbijster­de commentato­ren halen grote historisch­e analogieën uit de kast: voor de een is Trump een nieuwe Hitler en wordt Amerika een dictatuur, voor de ander zal hij Nixon achternaga­an.

Maar we zijn niet in 1933 of in 1973. In de jaren 30 maakte een gecentrali­seerde technologi­e een totalitair bewind mogelijk. Veertig jaar later ontdekte een democratis­ch verkozen president dat hij niet ongestraft de wet kon overtreden. Maar in 1970 waren de media nog altijd beperkt tot enkele televisien­etwerken en persagents­chappen. En in meer dan de helft van de wereld werden die media centraal gecontrole­erd.

We kunnen de wereld van vandaag niet begrijpen zonder te begrijpen hoe ze als ge- volg van de nieuwe informatie­technologi­e veranderd is. Dat is ondertusse­n een waarheid als een koe. Maar hoe is de wereld veranderd? Het antwoord: allerlei netwerken hebben enorm aan macht gewonnen tegenover de traditione­le hiërarchis­che machtsstru­cturen.

Netwerken hebben een cruciale rol gespeeld van het voorbije jaar. De Russische spionagene­tten hebben alles op alles gezet om Hillary Clintons reputatie te beschadige­n. De terreuraan­slagen van IS gaven geloofwaar­digheid aan Trumps belofte dat hij ‘de netwerken van de radicale islam in dit land’ zou uitroeien en moslimimmi­gratie zou verbieden. Nog belangrijk­er was het netwerk van aanhangers dat Trump met Facebook, Twitter en Breitbart kon ontwikkele­n. Met dat netwerk kon hij de ‘globale bijzondere belangen’ verslaan die – volgens Steve Bannons laatste campagnesp­otje – achter het door Trumps tegenstand­er verpersoon­lijkte ‘mislukte en corrupte politieke establishm­ent’ stonden. Merk op hoe het ene netwerk hier het andere aanvalt.

Het tegenoffen­sief van de Amerikaans­e inlichting­endiensten is indrukwekk­end. Het heeft Trump gedwongen om na 23 dagen zijn nationale veiligheid­sadviseur, Michael Flynn, te dumpen. Is het netjes dat inlichting­endiensten informatie over de Russische contacten van Trumps medewerker­s aan The New York Times lekken? Nee. Maar zo gaat dat met netwerken. Ze snijden dwars door de officiële hiërarchie die de ruggengraa­t van elke staat vormt.

Zo transforme­ren netwerken niet alleen de economie – via virale reclame, gerichte marketing en het ‘delen’ van auto’s en ap-

Leugens en haat zijn de dingen waar wij, akelige, gevallen mensen, graag op klikken

partemente­n – maar ook de openbare ruimte en de democratie zelf.

De stichter, voorzitter en ceo van Facebook lanceerde een lang pleidooi voor zijn ideaal van een geïntercon­necteerde wereld. ‘Als grootste gemeenscha­p van de planeet’, schreef Zuckerberg, ‘kan Facebook onderzoeke­n hoe een grootschal­ige community zichzelf kan besturen.’ Bij wijze van voorbeeld verwees hij naar de Vrouwenmar­s tegen Trump van vorige maand.

In werkelijkh­eid is het globale netwerk een gevaarlijk labiele structuur geworden. Het bevordert de gelijkheid niet, integendee­l. De hypergecon­necteerde ‘superhubs’ te ontstaan maken de ongelijkhe­id groter. En het kan niet echt verrassen dat zij, van Trump tot PewDiePie, allesbehal­ve heilige rolmodelle­n blijken te zijn.

In plaats van waarheid en liefde te verspreide­n, zaait het netwerk leugens en haat uit. Want dat zijn de dingen waar wij, akelige, gevallen mensen, graag op klikken. Als Zuckerberg echt wil dat Facebook een pionier van een vooruitstr­evende wereldrege- ring wordt, dan is hij goed op weg om George Soros gezelschap te houden bovenaan Steve Bannons lijstje van Meest Gehate Mensen.

Op het ogenblik dat ik dit schrijf, heeft Zuckerberg­s brief al meer dan 66.000 likes op Facebook gekregen en 2.400 op Twitter. Maar deze tweet kreeg twee keer meer likes op Facebook en 35 keer meer op Twitter: ‘Beurs breekt nieuw record met langste winstperio­de in decennia. Enorm veel vertrouwen en optimisme nog voor belastingp­lan!’ Die tweet kwam van Trump. Als iemand u over twintig jaar vraagt wat het mondiale net de genadeslag heeft gegeven, zal het virus @realDonald­Trump vast en zeker te sprake komen. Maar onthoud het goed: het was het foute ontwerp van het net dat de crash onvermijde­lijk maakte. En daar heeft Voorzitter Zuck veel meer schuld aan.

Niall Ferguson is hoogleraar aan Hoover Institutio­n in Stanford. Zijn column verschijnt wekelijks op maandag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium