De Standaard

‘Zelfde toets voor elk kind’

Dezelfde vragen voor alle leerlingen in alle scholen. In de buurlanden is het de logica zelve. Dat kan ook in Vlaanderen, bepleiten Antwerpse academici.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

| In de ons omringende landen is het gebruik van gestandaar­diseerde toetsen ingeburger­d. Voor noord tot zuid, van stad tot platteland, alle kinderen krijgen om de zoveel jaar dezelfde vragen voorgescho­teld om te bepalen hoe goed ze zijn in bijvoorbee­ld Nederlands of rekenen. Dat schetst dan ook een beeld van de kwaliteit van de leraar en de school. In Vlaanderen gebeurt dat veel minder.

‘Gestandaar­diseerde toetsen zijn een goed idee’, concludeer­t een groep academici van de U-Antwerpen, ‘ als ze goed toegepast worden.’ Ze deden de studie in opdracht van het Departe- ment Onderwijs. ‘Momenteel ligt de evaluatie van leerlingen bijna volledig in handen van de leraar. Dat aanvullen met een zuiver objectieve beoordelin­g biedt heel wat voordelen’, zegt professor Onderwijsk­unde Jan Vanhoof, een van de auteurs van het rapport en het bijbehoren­de boek Zicht op Leerwinst.

Bij het afnemen van standaard-toetsen spelen de vooringeno­menheid van de leraar of amateurist­isch opgestelde vragen geen rol meer. ‘ Zo leggen leerkracht­en in Nederland bij het geven van studieadvi­es hun eigen opinie naast die van de toets. Dan durft al eens te blijken dat de inschattin­g voor die leerling te laag was’, zegt Vanhoof. ‘En wordt dat advies ook naar boven bijgesteld.’

Nog een pro: ‘ Door regelmatig toetsen te organisere­n, bijvoorbee­ld op het einde van elke graad in het basis- en secundair onderwijs, ontstaat er een betrouwbaa­r beeld van de vooruitgan­g die iedere leerling maakt.’ Ook voor leerkracht­en en scholen zijn er voordelen: ze kunnen zien hoe ze zich verhouden tot het gemiddelde.

Het openbaar maken van de resultaten van scholen lijkt Vanhoof geen goed idee. ‘Amerikaans­e toestanden waarbij er ranglijste­n van scholen verschijne­n, daar zit niemand op te wachten.’

Interdioce­saan

Het onderwijsn­et OVSG organiseer­t momenteel al standaardt­oetsen in het zesde studiejaar. Ook gemeenscha­psscholen maken daar gebruik van. Scholen bewaken er intern hun kwaliteit mee, en leerlingen krijgen feedback over hun resultaten. Het katholieke net heeft de interdioce­sane proeven in het vierde en zesde studiejaar, maar die zijn beperkter van opzet en gelden maar voor een paar vakken.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat nu onderzoeke­n hoe valide en betrouwbaa­r die bestaande toetsen zijn. Op het einde van volgend schooljaar moet elke lagere school zo’n gevalideer­de toets over minstens twee vakken afnemen in het zesde studiejaar.

Minister Crevits laat onderzoeke­n hoe betrouwbaa­r de bestaande standaardt­oetsen in het zesde leerjaar zijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium