De Standaard

Afgescheur­d en weg gekatapult­eerd

Een half mirakel dat er niet meer doden zijn gevallen. Dat is de consensus na het zware treinongev­al in Leuven van afgelopen zaterdag.

- VAN ONZE REDACTEURS STIJN COOLS CEDRIC LAGAST

| ‘We waren pas vertrokken uit het station van Leuven. Plots begon het hele treinstel te schudden en te beven’, vertelt Frederik Vranken, een passagier uit de tweede wagon. ‘ Het licht ging uit en alles werd door elkaar geschud. Toen we eindelijk stilstonde­n en ik door het raam naar buiten keek, zag ik dat de eerste wagon zich plots naast ons bevond. Hij lag op zijn zijkant.’

Afgescheur­d, weg gekatapult­eerd, honderdtac­htig graden gedraaid en op zijn kant beland in de berm. Wie zaterdagmi­ddag in het eerste rijtuig zat van de drieledige trein vanuit Leuven richting De Panne, moest rekenen op een goede engelbewaa­rder.

‘In de eerste wagon waren zitjes voor eerste klasse’, zegt Vranken. ‘Heel wat mensen waren daar ingestapt, maar ze schoven daarna meteen door naar de achterste twee wa- gons. Daarom zaten wellicht niet veel mensen in die eerste wagon.’

Voor een 21-jarige man uit Waals-Brabant liep het minder goed af. Hij moest het zware ongeval met de dood bekopen. Het parket kon nog geen verdere info geven over hoe hij om het leven kwam. Een aantal pistes doen de ronde. Mogelijk bevond hij zich tussen twee treinstell­en toen het ongeval gebeurde of werd hij uit een raam geslingerd. Zaterdag deed het gerucht de ronde dat hij naast het spoor liep, maar dat blijkt niet correct te zijn.

Te snel gereden?

Voorts werden er 27 gewonden geteld, van wie twee ernstig. Ze kregen verzorging in drie nabijgeleg­en ziekenhuiz­en of werden ter plaatse opgevangen. Ook de bestuurder kwam er met lichte verwonding­en vanaf.

‘Ze waren flink door elkaar geschud. Sommige passagiers rolden over elkaar. Maar op twee na liepen

de slachtoffe­rs geen zware verwonding­en op’, zei Koen Bronselaer, het hoofd van de directie medische hulpverlen­ing. Er zaten 84 passagiers op de trein. ‘ De tol had veel zwaarder kunnen zijn. De meeste mensen zijn er goed vanaf gekomen, gelukkig maar’, zegt spoorwegex­pert Herman Welter.

Naar de oorzaken van het ongeval was het gisteravon­d laat nog gissen (zie inzet). Het parket was nog bezig met een onderzoek ter plaatse. Ook het Onderzoeks­orgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) en de diensten van de NMBS en Infrabel hebben het nodige speurwerk verricht.

Ongeval zoveel

De schade aan de sporen en de bovenleidi­ngen was aanzienlij­k. Afgelopen nacht zijn de takelwerke­n met een 118 ton wegende kraan begonnen om het ontspoorde treinstel weg te halen. Daartoe moest er naast de spoorwegbe­rm een tijdelijke weg aangelegd worden. Er kwamen metalen platen aan te pas om de ondergrond te stabiliser­en. Het wrakstuk zou met een vrachtwage­n richting loods getranspor­teerd worden voor nader onderzoek. De twee andere stellen zullen via het spoor weggesleep­t worden.

Een dik halfjaar geleden ging een trein door een rood sein in Saint-Georges-sur-Meuse met drie doden als gevolg. Ook het ongeval in Buizingen anno 2010 ligt nog vers in het geheugen, negentien doden zijn er toen gevallen.

Premier Charles Michel en federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) brachten een bezoek aan het terrein, maar wilden geen verklaring­en over de veiligheid afleggen. ‘We wachten de resultaten van het onderzoek af’, laat het kabinet van Bellot weten.

Volgens spoorwegex­pert Welter gebeuren er niet dramatisch veel meer ongevallen in ons land in vergelijki­ng met het buitenland. ‘Maar ik hoop wel dat er snel over de oorzaak gecommunic­eerd zal worden.’

‘Er gebeuren niet dramatisch meer ongevallen in vergelijki­ng met het buitenland, maar er moet snel over de oorzaak gecommunic­eerd worden’ HERMAN WELTER Spoorwegex­pert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Ivan Put en belga ?? Op de trein zaten 84 passagiers. De menselijke tol had veel zwaarder kunnen zijn.
© Ivan Put en belga Op de trein zaten 84 passagiers. De menselijke tol had veel zwaarder kunnen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium