De Standaard

STEL DE VRIJHEID VAN ONDERWIJS EVEN IN VRAAG

- BART BRINCKMAN

Meten is weten. Zo’n benadering zet de deur open naar een uniforme test op het einde van het basis- en secundair onderwijs. Er speelt een civiel effect. De samenlevin­g weet wat de leerlingen kunnen en dus wat ze waard zijn. In sommige van de ons omringende landen blijft het de gewoonste zaak van de wereld.

In Vlaanderen ligt deze methode erg gevoelig. De vrijheid van onderwijs laat scholen en leerkracht­en toe om zelf in te vullen wat de leerlingen moeten kennen en kunnen. Want niet alleen loutere kennis is van belang, het pedagogisc­he project leert ook waarden en houdingen aan. Dat vergt aandacht voor niet-cognitieve, meer duurzame leerdoelen. Daaraan gaat zo’n test straal voorbij. Er zijn ook andere nadelen. De bekendste is teaching-to-the-test. Leerkracht­en focussen vooral op de kennis die wordt getest en de manier waarop de proef moet worden ingevuld. Dat maakt niet alleen de opstelling van de test zelf bijzonder belangrijk – zeker wanneer hij bepaalt of een leerling al of niet verder mag – het verhoogt de stress bij de studenten. Die worden beoordeeld op een enkel moment.

Tegelijker­tijd plaatst het de scholen en leerkracht­en voor een verantwoor­delijkheid. Centraal gestuurde examens leiden onvermijde­lijk tot een rangschikk­ing van scholen. Meteen dreigen onderwijsi­nstellinge­n ook te rekruteren – zowel leerkracht­en als leerlingen – in functie van het zo goed mogelijk presteren. Het voedt de concurrent­iestrijd tussen de scholen en leerkracht­en.

Zo’n vaart zal het niet lopen. Antwerpse onderzoeke­rs pleiten nu voor het systeem waarbij voor het basis- en secundair onderwijs de voordelen worden geëxploite­erd zonder te vervallen in de nadelen. Zo behouden de school en de klassenraa­d de eindevalua­tie van de leerling. Maar een centrale proef kan de school helpen om haar leerproces­sen tegen het licht te houden. Wanneer die testen periodiek worden georganise­erd, kan ook elke leerling zijn eigen evolutie opvolgen.

Tegelijker­tijd mag er van rankings geen sprake zijn. Makkelijk gezegd in een samenlevin­g die steeds meer transparan­tie eist en waarbij examenresu­ltaten vroeg of laat in de openbaarhe­id komen. Het zijn kortom prima ingrediënt­en voor een kruidige discussie. Toch verdient deze taboedoorb­rekende gedachte een kans. Voorlopig scoort Vlaanderen nog erg goed in internatio­naal vergelijke­nd onderzoek. Maar elke methodiek en/of informatie die kan helpen om het nog beter te doen, mag niet zomaar worden weggewuifd.

Laten centraal aangestuur­de testen de scholen beter presteren?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium