De Standaard

John de Mol geeft zich nog niet gewonnen

-

De krachtmeti­ng tussen enkele aandeelhou­ders van de Nederlands­e uitgever TMG is nog niet beslecht. John de Mol houdt vast aan zijn bod en beraadt zich over verdere stappen.

| Ondanks het persberich­t van Mediahuis en partner VP Exploitati­e zondag dat ze zich verzekerd hebben van ongeveer 60 procent van de aandelen TMG én hun biedprijs verhoogd hebben, geeft John de Mol zich nog niet gewonnen. De Mol, die zijn tegenbod op 23 januari had bekendgema­akt, geeft aan dat hij wil doorgaan met zijn bod op de uitgever van onder meer De Telegraaf. Technisch gesproken had hij daar nog een beetje tijd voor. De beursregel­s bepalen dat wie een intentie tot bieding bekendmaak­t, binnen de veertig dagen moet melden of hij wil voortzette­n met die plannen.

De Mol laat zijn biedingspr­ijs voorlopig ongewijzig­d. Dat betekent dat zowel De Mol als de combinatie Mediahuis/VP Exploitati­e dezelfde prijs biedt (5,90 euro per aandeel). Volgens woordvoerd­er Ward Snijders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verbieden de regels niet dat zowel Mediahuis als De Mol de biedingsst­rijd ingaat met een identieke prijs. De regels bepalen ook niet dat een tegenbod een minimumper­centage hoger moeten zijn dan een bestaand bod, aldus nog de AFM.

Zoals de kaarten er vandaag voorliggen, krijgt de Raad van Commissari­ssen meer en meer de rol van scheidsrec­hter. Beide kandidaten hengelen naar de steun van die raad. Naast de Raad van Commissari­ssen is er ook nog de Raad van Bestuur, zeg maar het zittend management. In het verleden leek John de Mol, die destijds het beheer van zijn aandelen overliet aan Frank Botman vanuit een financieel fonds, vrij dicht bij het management van TMG te staan. Alleen was het beleid niet meteen een succes en oogstte het veel kritiek bij aandeelhou­ders.

Een meerderhei­d van de aandelen is intussen toegezegd aan Mediahuis en referentie-aandeelhou­der VP Exploitati­e, het vehikel van de familie Guus van Puijenbroe­k. Ook de redactiera­ad – zeg maar de journalist­en – had eerder al zijn steun uitgesprok­en voor Mediahuis en Van Puijenbroe­k.

De Mol zou op steun kunnen rekenen bij het zittend management. De krant Het Financieel­e Dagblad citeerde gisteren anonieme bronnen die voorhielde­n dat dertig leidinggev­enden eerder naar De Mol overhellen. TMG-topman Geert-Jan van der Snoek lijkt zich nog niet gewonnen te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium