De Standaard

Vlaanderen draagt meest schadelijk­e geluidsove­rlast

De spreiding van vliegtuige­n van en naar Brussels Airport zet Vlaanderen en Brussel lijnrecht tegenover elkaar. Wie draagt vandaag de grootste last?

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

BRUSSEL | Brussel schrijft sinds middernach­t boetes uit aan alle vliegtuige­n die zijn geluidsnor­men niet respectere­n. Het negeert zo het tweede belangenco­nflict dat de Vlaamse regering heeft ingeroepen. Gisteravon­d laat bond de Brusselse regering echter al wat in: de boetes zullen de komende twee maanden niet worden geind. Het Gewest blijft wel vastbeslot­en de geluidsove­rlast boven zijn grondgebie­d te vermindere­n.

Tientallen actiecomit­és in de hoofdstad en de Vlaamse Rand voeren de druk op. Zij lopen storm omdat ze vrezen voor de kwaliteit van hun leefomgevi­ng en hun nachtrust. Maar hoeveel mensen worden geconfront­eerd met, naar internatio­nale normen, schadelijk­e geluidsove­rlast?

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie beschouwt geluid met een gemiddeld niveau boven 55 decibel (dB) als gevaarlijk. Het veroorzaak­t niet alleen een zwaar verstoorde nachtrust, maar verhoogt ook de kans op de ontwikkeli­ng van cardiovasc­ulaire ziektes, die kunnen leiden tot een hartinfarc­t. Ook de Europese richtlijn omgevingsl­awaai hanteert 55 dB als grens om te spreken van ‘ernstige geluidshin­der’.

In de omgeving van Brussels Airport woonden in 2015 meer dan 96.000 mensen binnen een gebied dat, gemeten over een periode van 24 uur, is blootgeste­ld aan geluid van gemiddeld meer dan 55 decibel. Dat leert onderzoek van de UGent. Van die 96.000 mensen woont meer dan zeventig procent in de provincie Vlaams-Brabant, tegenover zo’n 28.000 mensen in het Brussels Gewest. De vliegroute­s zijn sinds oktober 2014 niet meer fundamente­el veranderd. De in 2015 opgemeten situatie geldt dus ook vandaag nog.

Niet al die 96.000 mensen ondervinde­n per definitie schade van het vliegtuigl­awaai. De ene inwoner zit vaker thuis dan de andere, sommige huizen zijn beter geisoleerd en niet elk lichaam is even gevoelig voor de gevolgen van geluidsove­rlast.

Op basis van internatio­nale en gestandaar­diseerde criteria, die gestoeld zijn op enquêtes in de omgeving van Europese luchthaven­s, berekende de UGent hoeveel omwonenden van Brussels Airport ‘potentieel sterk gehinderd’ worden. ‘Bij een geluidsniv­eau van 55 dB gaat dat om 10 procent van de bewoners, bij een geluidsniv­eau van 80 dB stijgt dat tot 60 procent’, zegt professor Dick Botteldoor­en (UGent).

Op basis van die weging komen de onderzoeke­rs tot de conclusie dat in 2015 zo’n 10.300 Vlamingen potentieel sterk gehinderd werden door geluidsove­rlast van de luchthaven, ten opzichte van zo’n 3.600 Brusselaar­s (zie tabel p. 7).

Let op: dit betekent niet dat andere Brusselaar­s geen hinder ondervinde­n. De UGent berekent de gemiddelde geluidsdru­k, maar één lawaaierig vliegtuig kan volstaan om de nachtrust te ruïneren. Bovendien kan ook geluid van minder dan 55 dB als hinderlijk ervaren worden.

Op zoek naar een verklaring voor de vastgestel­de verdeling benadrukke­n verschille­nde deskundige­n, die gezien de gevoelighe­id van het onderwerp liever anoniem blijven, dat de vliegroute­s in het verleden al erg werden aangepast om de dichtbevol­kte hoofdstad te ontzien. Zo vinden vandaag zowat alle landingen plaats boven Vlaams grondgebie­d.

De auteurs van het onderzoek benadrukke­n dat zij zich niet met politiek bezighoude­n. Maar hun conclusies hebben wel grote relevantie in het kader van de discussie over de geluidsnor­men, de leefbaarhe­id en de spreiding van het vliegverke­er over de gewesten.

Zo’n 10.300 Vlamingen worden heel sterk gehinderd, ten opzichte van zo’n 3.600 Brusselaar­s

De fond van het conflict over Zaventem is geen greintje communauta­ir

We kunnen het dilemma over de luchthaven van Zaventem ook herformule­ren. Vinden we het wel een wenselijk idee dat reizigers op een ontiegelij­k vroeg uur opstijgen, in de goedkope slots wanneer tickets 27 euro kosten, en dat de mensen die onder de vliegroute slapen, hun nachtrust verstoord weten en zo mee de prijs betalen? Moeten lagekosten­maatschapp­ijen, charters en luchtvrach­t echt zulke lange dagen vliegen opdat ze onrealisti­sch goedkoop kunnen worden? Het conflict over de luchthaven van Zaventem volgt alle spelregels van de Belgische communauta­ire twist. Met de eenzijdige actie van de Brusselse regering om ondanks het belangenco­nflict toch strengere geluidsnor­men af te dwingen, gaat het stemvolume de hoogte in. De spanning van een onverholen vechtfeder­alisme hangt in de lucht. Maar de fond van de zaak is geen greintje communauta­ir. Dit is geen conflict van het verleden, maar van de toekomst. Hoe ontwikkele­n we onze economie in een leefbare omgeving? In dit geval: hoe hou je een internatio­nale luchthaven op een steenworp van de hoofdstad leefbaar?

Dit conflict wekt de schijn dat politieke logica’s botsen omdat de belangen van de respectiev­elijke achterban te zeer uiteenlope­n. De Vlaamse regering gaat onder druk van vakbonden en werkgevers voor werkgelege­nheid, de Brusselse voor leefbaarhe­id. Maar Brussel heeft de jobs zo mogelijk meer nodig dan Vlaanderen. Terwijl het leven onder de aanvliegro­utes in Vlaanderen even verstoord is door het lawaai als in Brussel. Met de huidige routes lijden veel meer Vlamingen onder gemiddeld schadelijk vlieglawaa­i dan Brusselaar­s, becijfert een studie van de Gentse universite­it. De verhouding is twee derden Vlamingen, een derde Brusselaar­s. De vele actiegroep­en in Vlaams-Brabant zullen het graag bevestigen. Nachtrust is dus geen eis van Brusselaar­s. Dat lijkt alleen door de bijziende bril van partijpoli­tieke en electorale berekening­en.

Twintig jaar schopt de Belgische politiek het geval Zaventem voor zich uit. Aan die uitstelpol­itiek komt nu een eind, we zitten in de hetere fase van de deadlines. Voor een typisch communauta­ir, bestuurlij­k conflict kan dat werken. Zaventem daarentege­n heeft een nieuwe logica nodig. Welke groei wil de luchthaven, hoe wordt die duurzamer, wie komt die ten goede? Met een faire balans dus tussen de prijs van vliegen en de deugd van leven. Dat vergt visie en leiderscha­p die uitmonden in een nieuw pact, dat breed gedragen wordt boven oude en nieuwe breuklijne­n. Voor de verkavelde Belgische politiek is dat een werkelijk bijzondere uitdaging.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium