De Standaard

MIJN BESTE VRIEND

-

Onze buurt groeide rond een psychiatri­sche instelling, honderd jaar geleden. Logisch dat de bewoners van de instelling het recht hebben te blijven rondhangen, zij waren hier als eerste.

Naar aanleiding van krantenrep­ortages over de psychiatri­e is er discussie. Hoe positief of negatief hoor je te zijn over psychiatri­e? Als je te positief bent, zie je slechte behandelin­g of onwetensch­appelijkhe­id over het hoofd. Als je te negatief bent, versterk je het stigma voor patiënten.

Ik kan enkel zeggen dat de bewoners onze buurt kleuren. Voortduren­d zijn er wonderlijk­e, kleine ontmoeting­en. Er is het meisje dat aanbelt voor brood en kaas, een diepe nood die hoogdringe­nd gelenigd moet worden. Er is de man die zijn hoofd omhoog steekt over onze omheining. Of we wormen hebben in onze composthoo­p? Hij wil gaan vissen. Een paar dagen was ik zijn wormendeal­er. Er is de joviale man die mij vaak begroet als een vriend van jaren ver.

Zoals ook bij mensen buiten de psychiatri­e, is de verdoving het ergste om te zien. Verleden week was de joviale man afgesneden van de werkelijkh­eid, in een door medicijnen veroorzaak­te onverschil­ligheid. Zijn sigaretje viel uit zijn mond, pas tien meter verder had hij het door. Traag keerde hij terug, vond na lang zoeken zijn peukje terug. Of ik vuur had, meneer?neer? Zijn ogen zeiden dat hij me nog nooit hadh gezien. Ik weet ondertusse­nond dat ik niet moet panikeren. Volgende week, als het hem

beter gaat, ben ik weer zijn beste vriend vriend.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium